Werken aan onafhankelijkheid : Cressonnette / Tuinkers
Posted: Thu Oct 15, 2015 10:05 pm
Je kent het wel, het is winter, niet alleen het weer is koud maar ook je giro nadert het vriespunt. De groenten zijn reteduur, je hebt geen tijd om naar de winkel te lopen of je wil wel eens wat anders en liefst iets wat boordevol voedingsstoffen zit.
Als je er een beetje moeite voor wil doen, dan heb ik alvast een oplossing voor je :
En dat leg je tussen je boterham, met of zonder een sneetje kaas. Ziet er lekker uit he.
Wat heb je nodig ?
- Een plastic schaaltje met dekseltje. (gewoon een gebruikt schaaltje waarin de slager pittavlees of kipblokjes of goulashvlees doet)- hoef je niet te kopen.
- Een stukje dampkapfilter (Action) +/- 2.00€, goed voor een 40-tal matjes= 0.05€
- Een blaadje keukenrol 0.01€
- Een handvol zaadjes (5g à 3.35/150g)= 0.11€
Totale kost per portie : 0.17€ Winkelprijs voor 1 portie tussen 1€ en 1.5€, afhankelijk van de winkel. Besparing ongeveer 1€/portie. Wil je elke dag iets lekkers op je bord/brood, maak dan voor elke dag een schaaltje.
Met minder dan 6€ maak je 40 porties.
Hoe pak je het aan.
Je snijdt een gat in het deksel zodat de plantjes lucht krijgen, je legt een stukje dampkapfilter in het schaaltje, je legt er 1 blaadje keukenrol op en je giet er een beetje water op zodat alles mooi vochtig is maar niet te nat. Het dampkapfiltermatje zorgt ervoor dat je maar 1 keer per dag water hoeft te geven om je zaadjes optimaal te laten kiemen. Het open deksel zorgt er voor dat je niet elke keer het dekseltje moet afhalen én je kan de plastic bakjes stapelen.
Je strooit er de zaadjes op en geeft elke dag een beetje water. Na een week heb je een schaaltje cressoonnette/tuinkers.
De matjes was je gewoon netjes af, de tuinkers knip je met de schaar af, het papiertje gooi je in het compostvat. Je spoelt de matjes af (ik kook ze ook even in een beker in de microgolf, je wil geen besmetting op je tuinkers), het plastic schaaltje was je gewoon af.
De kinderen vinden het lekker en maken ruzie om de zaadjes te mogen zaaien. Super toch ! En berelekker.
Als je er een beetje moeite voor wil doen, dan heb ik alvast een oplossing voor je :
En dat leg je tussen je boterham, met of zonder een sneetje kaas. Ziet er lekker uit he.
Wat heb je nodig ?
- Een plastic schaaltje met dekseltje. (gewoon een gebruikt schaaltje waarin de slager pittavlees of kipblokjes of goulashvlees doet)- hoef je niet te kopen.
- Een stukje dampkapfilter (Action) +/- 2.00€, goed voor een 40-tal matjes= 0.05€
- Een blaadje keukenrol 0.01€
- Een handvol zaadjes (5g à 3.35/150g)= 0.11€
Totale kost per portie : 0.17€ Winkelprijs voor 1 portie tussen 1€ en 1.5€, afhankelijk van de winkel. Besparing ongeveer 1€/portie. Wil je elke dag iets lekkers op je bord/brood, maak dan voor elke dag een schaaltje.
Met minder dan 6€ maak je 40 porties.
Hoe pak je het aan.
Je snijdt een gat in het deksel zodat de plantjes lucht krijgen, je legt een stukje dampkapfilter in het schaaltje, je legt er 1 blaadje keukenrol op en je giet er een beetje water op zodat alles mooi vochtig is maar niet te nat. Het dampkapfiltermatje zorgt ervoor dat je maar 1 keer per dag water hoeft te geven om je zaadjes optimaal te laten kiemen. Het open deksel zorgt er voor dat je niet elke keer het dekseltje moet afhalen én je kan de plastic bakjes stapelen.
Je strooit er de zaadjes op en geeft elke dag een beetje water. Na een week heb je een schaaltje cressoonnette/tuinkers.
De matjes was je gewoon netjes af, de tuinkers knip je met de schaar af, het papiertje gooi je in het compostvat. Je spoelt de matjes af (ik kook ze ook even in een beker in de microgolf, je wil geen besmetting op je tuinkers), het plastic schaaltje was je gewoon af.
De kinderen vinden het lekker en maken ruzie om de zaadjes te mogen zaaien. Super toch ! En berelekker.