Page 1 of 2

Kruiden op voorraad

Posted: Sat Dec 19, 2015 8:43 pm
by Peerke
Het is bekend dat ik graag in de keuken sta. Ik hou nou eenmaal van lekker eten, en een glas goed bier, en ik kan er niks aan doen.

In de keuken gebruik ik vaak kruiden en specerijen. Best koopt men deze bij de Chinese toko's of Turkse winkels, aangezien ze daar spotgoedkoop zijn in vergelijking met de reguliere supermarkt.

Als ik een en ander na loop wat ik zo heb staan, kom ik tot onderstaand lijstje.

- zout (zeezout en geraffineerd zout)
- zwarte peperbolletjes en 4-seasoning peper
- shoarma kruiden
- kerriepoeder
- komijn
- korianderzaadjes
- kardemom
- laurierblaadjes
- kruidnagel
- jeneverbes
- zoete paprikapoeder
- cayennepeper
- gemberpoeder
- knoflookpoeder
- oregano
- rozemarijn
- tijm
- dille
- kurkuma
- munt
- basilicum
- lamskruiden
- vegeta (bouillon)
- ve tsin
- kaneel

Gebruiksvoorraad gaat in kleine potjes. De aangebroken zakken gaan in luchtdichte clip-doosjes. Ik zal mogelijk nog wel wat kruiden en specerijen vergeten zijn.

Re: Kruiden op voorraad

Posted: Sat Dec 19, 2015 8:46 pm
by Peerke
Kruiden en specerijen maken het saaie Hollandse eten wat spannender. Ook andere gerechten krijgen meer smaak.

Zeker als in SHTF er niks meer verkrijgbaar is, kan een beetje kruiden de saaie spijs smakelijk maken.

Re: Kruiden op voorraad

Posted: Sat Dec 19, 2015 10:17 pm
by Jarv
Peerke wrote:Zeker als in SHTF er niks meer verkrijgbaar is, kan een beetje kruiden de saaie spijs smakelijk maken.
Das opzeker waar.

Die kruiden die je koopt is gedroogd neem ik aan ..... hoe lang is dat houdbaar?

Re: Kruiden op voorraad

Posted: Sun Dec 20, 2015 12:05 am
by ghostwhiper
gedroogde kruiden kun je koel, droof en afgesloten lang bewaren.
open enkele maanden, gesloten kun je er bij sommige kruiden jaren van maken.

Re: Kruiden op voorraad

Posted: Sun Dec 20, 2015 7:33 am
by FincaInSpanje
@Peerke, ik doe een kopie van een eerdere post van mij op DAF. Het loont de moeite om zelf eens te gaan mengen. :D

toevoeging 1:
Ik heb ooit 4 jaar bij een specerijenhandel gewerkt en de recepten zijn altijd publieksgeheim. Veel Mengerij medewerkers die er jaren werkten wisten natuurlijk veel recepten uit hun hoofd of pasten deze aan naar eigen smaak. In de voedingsmiddelen industrie wordt ook overbodig veel zout gebruikt, want zout is relatief goedkoop. (zoals water bij de sauzen). Ik weet nog dat kipkruiden 70% zout was, speklapjeskruiden 50% en marinademix 30%. Veel mensen denken ook dat bijvoorbeeld kerrie een specerij is, maar het is gewoon een mengsel van verschillende kruiden.

Ik heb een leuke site gevonden waar je dus zelf je mengsels kunt maken. Dan ben je gelijk van het zoutprobleem af.

http://www.dekooktips.com/warenkennis/kruidenmeng.htm

Misschien hebben anderen nog leuke mengsels die je wilt delen.

http://allrecipes.com/recipes/herbs-.../spice-blends/

toevoeging 2:
Ik kook ook heel vaak Aziatisch en de Chinezen gebruiken de 5 kruidenpoeder heel vaak in hun gerechten. Dat recept is dus ook een must have.

http://www.bluesmoke-bbq.nl/040spice...den_poeder.php
http://www.smulweb.nl/artikelen/1721...enpoeder-maken

En de shoarmakruiden zijn ook een aanrader:

http://www.kookjij.nl/recepten/shoar...en-zelf-mengen

Re: Kruiden op voorraad

Posted: Sun Dec 20, 2015 7:55 am
by Plaag
Ik heb enkel de basiskruiden

Peper
Zout
Nootmuskaat

Gebruik weinig of nooit kruiden.

Re: Kruiden op voorraad

Posted: Sun Dec 20, 2015 9:45 am
by Jarv
FincaInSpanje wrote:[..... In de voedingsmiddelen industrie wordt ook overbodig veel zout gebruikt, want zout is relatief goedkoop.....
Dan klopt de info toch .... mij is namelijk verteld dat kruidemengels dé manier is om goedkoop zout duur te verkopen ;)

Maar weet er hier iemand dat als je zelf peterselie en bieslook knipt en droogt hoe lang dat dan houdbaar is?

Ikzelf ben namelijk niet een overvloedig kruidenkoker ... vind het wel lekker als ik bij anderen mee eet, maar zelf kom ik niet verder dan:
- zout
- peper
- bieslook
- peterselie

.....en de rest van de smaak hoop/probeer ik uit de verse ingredienten van de maaltijd te halen (prei, paprika, courgettes, wortel, ui etc etc)

Re: Kruiden op voorraad

Posted: Sun Dec 20, 2015 2:13 pm
by Rodin
FincaInSpanje wrote: Ik heb een leuke site gevonden waar je dus zelf je mengsels kunt maken. Dan ben je gelijk van het zoutprobleem af.

http://www.dekooktips.com/warenkennis/kruidenmeng.htm
Mooie site. Dank. 8-)

Re: Kruiden op voorraad

Posted: Tue Dec 22, 2015 2:02 am
by EVA
Jarv wrote:
Maar weet er hier iemand dat als je zelf peterselie en bieslook knipt en droogt hoe lang dat dan houdbaar is?
)
Ik heb zelf een moestuin en droog zoveel mogelijk kruiden zelf.
ik doe ze als ze droog zijn in een weckpot.
het jaar erop gooi ik alles wat ik nog heb weg om opnieuw aan te vullen.
ik heb zo altijd ´verse´kruiden.

als je geen tuin hebt kun je kruiden eenvoudig in potten kweken en anders kun je nog altijd gaan guerrilla tuinieren...

Re: Kruiden op voorraad

Posted: Mon Dec 28, 2015 11:26 pm
by Repelsteeltje
@Peerke

Ik had van jou toch op zijn minst ook steranijs verwacht ;)

Verder heb je een leuk basisassortimentje staan. Hoewel ik persoonlijk het nut niet zie van kant en klare mixen als shoarmakruiden. Of maak je je eigen melanges?

Re: Kruiden op voorraad

Posted: Tue Dec 29, 2015 7:49 pm
by Roel
Ik zou kiezen voor enkel landseigen kruiden, altijd aanwezig en goed om alvast aan te wennen... Bies/knoflook. Peterselie, ui, zout, mits ingeslagen,bijvoet, en zo zijn er meerdere inheemsen te bedenken. Internet werkt nu nog, downloaden die hap.... (en uitprinten)

Re: Kruiden op voorraad

Posted: Tue Dec 29, 2015 8:09 pm
by Peerke
Bieslook, peterselie en oregano staan in bakken en potten op mijn balkon. Van het voorjaar komt daar basilicum bij.
Alhoewel ik niet echt goede ervaringen heb met basilicum.

Zout is iets wat je op voorraad dient te hebben. Kost niks en bederft ook niet.

Re: Kruiden op voorraad

Posted: Sun Jan 03, 2016 11:57 am
by FincaInSpanje
Het lastige is om de kruiden droog te bewaren. Dus de voorraad moet je in groot formaat verpakking bewaren en dan steeds een potje bijvullen.

Verstuurd vanaf mijn SM-G900F met Tapatalk

Re: Kruiden op voorraad

Posted: Sun Jan 03, 2016 1:04 pm
by Repelsteeltje
FincaInSpanje wrote:Het lastige is om de kruiden droog te bewaren. Dus de voorraad moet je in groot formaat verpakking bewaren en dan steeds een potje bijvullen.

Verstuurd vanaf mijn SM-G900F met Tapatalk
Stop ze in inmaakpotten. Je weet wel, die met een klemmetje erop. Werken perfect. Kan je eventueel ook meerdere kleinere potjes vullen als je bang bent dat opening de houdbaarheid cq smaak beinvloed.

Re: Kruiden op voorraad

Posted: Sun Jan 03, 2016 6:14 pm
by EVA
Peerke wrote:Bieslook, peterselie en oregano staan in bakken en potten op mijn balkon. Van het voorjaar komt daar basilicum bij.
Alhoewel ik niet echt goede ervaringen heb met basilicum.
Basilicum is ook lastig dus je bent niet de enige :D
ik ben nog steeds nieuwe soorten basilicum aan het proberen om een gemakkelijke soort te vinden...

Re: Kruiden op voorraad

Posted: Sun Jan 03, 2016 6:48 pm
by ghostwhiper
welke soorten heb je inmiddels al geprobeerd @eva?
altijd handig om te weten welke soorten niet makkelijk zijn ;)

Re: Kruiden op voorraad

Posted: Sun Jan 03, 2016 7:54 pm
by EVA
euhm...zo uit het hoofd;
de gewone, perilla, paarse,griekse en verder weet ik de soortnamen even niet..
het is gemakkelijker om te vertellen welke uiteindelijk gelukt is ;)

Re: Kruiden op voorraad

Posted: Sun Jan 03, 2016 7:57 pm
by ghostwhiper
dat is natuurlijk ook helemaal goed @eva :D

Re: Kruiden op voorraad

Posted: Sun Jan 03, 2016 8:02 pm
by EVA
op dit moment heb ik nog de beste ervaring met de simpele basilicum. zaden gekocht bij de lidl...

Re: Kruiden op voorraad

Posted: Fri Jan 29, 2016 12:35 pm
by Flos
Uit mijn eigen moestuin heb ik vorig jaar heel wat pepers gehaald. Mijn probleem was hoe bewaar ik die zo dat ik ingeval van.... pepers op voorraad had .
Door hier en op DAF wat te lezen wist ik dat je ze kon drogen. Dat heb ik gedaan .
Op verschillende wijzen en plaatsen. Sommige zijn gaan rotten andere zijn nu mooi droog.
Ook heb ik er op azijn gezet . Eigenlijk is dit om de azijn een smaakje te geven.
Wat ook nieuw voor mij was is pepers op olijfolie zetten . Nieuw eigenlijk niet maar het is nog nooit gelukt om die lang te bewaren . Nu ziet het er naar uit wel te lukken .

Re: Kruiden op voorraad

Posted: Fri Jan 29, 2016 12:57 pm
by JJenA
Peerke wrote: Best koopt men deze bij de Chinese toko's of Turkse winkels, aangezien ze daar spotgoedkoop zijn in vergelijking met de reguliere supermarkt.
Van kruiden uit de supermarkt ga je enorm van stinken,,, de scheten zijn niet om te harden,,, om nog maar niet te spreken van het WC bezoek :o :cry: ,,, dan moeten de ramen en deuren wagenwijd open staan voor onbepaalde tijd. :oops: :oops: :cry: :cry: :cry:

Re: Kruiden op voorraad

Posted: Fri Jan 29, 2016 1:18 pm
by Flos
@JJenA komt dat door de kruiden of wat je er bij eet?

Re: Kruiden op voorraad

Posted: Fri Jan 29, 2016 1:35 pm
by JJenA
Flos wrote:@JJenA komt dat door de kruiden of wat je er bij eet?
Dank voor je reactie Flos, :) ;)
Zeker weten door de kruiden, in de oranje zakjes, wat ze daar door heen doen is me een raadsel

Re: Kruiden op voorraad

Posted: Fri Jan 29, 2016 1:59 pm
by wodan
JJenA wrote:Dank voor je reactie Flos, :) ;)
Zeker weten door de kruiden, in de oranje zakjes, wat ze daar we door heen doen is me een raadsel
Als je niet weet WAT het is, waarom eet je het dan?

Re: Kruiden op voorraad

Posted: Fri Jan 29, 2016 4:11 pm
by FincaInSpanje
Mijn advies is om je basiskruiden en specerijen van een goed merk te kopen. In NL is dat Verstegen specerijen. Zij hebben eigen plantages en plantages op Indonesië waar ze de hele oogsten van opkopen. Bewezen is dat ze de laagste (bacterie) kiemgehalte hebben, daarom mogen zij leveren aan AH en Masterfoods en andere grote concerns. Je kunt ook gevriesdroogd of behandelde (doen ze in BE met gammastralen in NL verboden) kruiden kopen. Daarentegen zijn ze wel de duurste.

Silvo is een goedkoop merk maar de kwaliteit hiervan is dan ook discutabel. Dan koop ik de kruiden nog liever bij een buitenlandse TOKO. :!: