Page 1 of 1

toktok en kukeleku recepten

Posted: Wed Dec 23, 2015 12:48 pm
by ghostwhiper
let's talk chicken.
dit is een van mijn favoriete recepten en hoop dat dit topic een database van kip en haan recepten gaat worden.

benodigdheden
  • hele kip van de lidl of aldi bijvoorbeeld.
  • (olijf)olie
  • 2 a 3 tenen knoflook
  • sinasappel
  • pot kipkruiden
  • bindtouw
  • oven met spit

haal de lever, nieren en hart uit de kip.
kneus de tenen knoflook (2 voor een kleine en 3 voor een grote kip of haan) en stop ze samen met een 2 partjes sinnasappel, 2 theelepels kipkruiden en een scheutje olie in de kip en bind het gat dicht
smeer de hele kip royaal in met olie en kipkruiden en eventueel wat extra knoflookpoeder en bind poten op met touw.
rijg de kip aan het spit en zorg dat deze echt vast zit zodat de kip niet kan draaien.
zet een braadslede en hang de kip in de oven.
1 tot 1.5 uur onder de bovengrill vol vermogen met de deur op een kiertje laten draaien tot die mooi goudbruin is.
haal de kip uit de oven en dek deze onder met voldoende aluminium folie zodat die nog even na kan garen.

optie:
fruit een sjalotje in een koekepan en voeg hierbij het hart, de nieren en lever in stukjes aan toe en zodra die rondom verkleuren het vocht uit de braadslede toevoegen.
kort laten koken, op smaak brengen met zout en peper en als laatste een beetje sinnasappel sap er door en eventueel door een zeef halen
de jus voor de aardappelen is klaar.

de kip is nu goed doorgegaard dus het touw kan er af en de knoflook kan er uit gehaald worden voor het opdienen.
Eet smakelijk :)

Re: toktok en kukeleku recepten

Posted: Wed Dec 23, 2015 5:42 pm
by FincaInSpanje
Het meest simpele recept voor hete\pittige kippenpootjes.

Koop 2 kilo kippenpootjes of drumsticks en marineer deze met kipkruiden of kruiden naar keuze.
Neem een grote braadpan en smelt hierin een heel pakje boter in.
Braad de kip naar wens bruin aan de buitenkant en smoor het vuur terug naar pruttelen.
Doe er nu een halve pot sambal bij, meest gebruikte is Sambal Oelek bij het bakken.
Deksel op de pan en lekker laten garen totdat het kip bijna van het bot afvalt.

Eet Smakelijk.

PS wie niet van pittig houdt kan natuurlijk ook een andere smaak kiezen. Denk dan aan Ketjap kip of Kip met honing of Chinese kip (5 kruidenpoeder).

Re: toktok en kukeleku recepten

Posted: Wed Dec 23, 2015 10:04 pm
by Peerke
En natuurlijk maken shoarmakruiden en knoflooksaus alles goed :)

Re: toktok en kukeleku recepten

Posted: Thu Dec 24, 2015 11:01 pm
by EVA
Surinaamse kip

1 kg kippenpoten
azijn.
Olie
knoflook
madame jeanette
theelepel 5 kruiden mix (optioneel)
Ketumbar (korianderpoeder)
halve theelepel Ajinomoto (of wat zeezout)
Salam blaadjes (laurierblad is ook goed)
selderijblaadjes
zoute ketjap
beetje water


de kip met water en azijn wassen
Knoflook en madame jeanette stampen
Olie in de pan verhitten
Gestampte knoflook en peper erin
direct de gewassen kip erbij
even aanbakken
rest van de kruiden en de zoute ketjap erbij
goed mengen met het vlees
water erin, deksel erop
laten sudderen tot het vlees bijna van het bot valt.


Dit zijn de enige kippenpoten die ik lekker vind.
geleerd van Sila, mijn surinaamse buurvrouw.

Re: toktok en kukeleku recepten

Posted: Thu Dec 24, 2015 11:03 pm
by Plaag
Peerke wrote:En natuurlijk maken shoarmakruiden en knoflooksaus alles goed :)

Gij zou dat bij pannekoeken gebruiken. :shock: