De wereld verbeteren. Hoe doe je dat eigenlijk?
Posted: Tue Dec 29, 2015 6:30 pm
Op dit moment leven we in een kapitalistische samenleving en de prijs bepaald veelal wat we eten, drinken of kopen. Er zijn een aantal gezondheidsfreaks die zweren bij BIO, Veggies en mensen die zoveel mogelijk hun eigen kostje verzorgen.
Ik geef even een paar voorbeelden, dan weten jullie waar ik naartoe wil om dit probleem aan de kaak te stellen.
Hollandse garnalenvissers vangen de garnalen op zee. Daarna gaan ze naar Marokko, waar vrouwen onze garnalen zitten te pellen. Vervolgens gaan de garnalen weer op transport naar Holland naar de consument. Kostentechnisch is dit kennelijk een goede oplossing, maar qua CO2 uitstoot of calorieën die het kost om de garnalen hier in de supermarkt te krijgen .....
Wat mij betreft zetten we voor dit soort werk de asielzoekers aan het werk, maar dat is mijn persoonlijke mening.
Sinaasappelen groeien vanaf het Zuiden van Catalonië (Spanje) tot aan Marokko en zelfs Israël. Nu kan ik met Spanje nog leven, omdat sinaasappelen een warmer klimaat moeten hebben. Je koopt dus in de supermarkt of bij de groenteboer fruit wat bijvoorbeeld wordt ingevlogen uit Israël. Vaak geteeld op grond wat van de Palestijnen is ingenomen.
Vis, Kip uit Azië en noem maar op er zijn voorbeelden te over.
Het kan dus zijn dat je zo gezond mogelijk wilt eten en drinken, maar dat hierdoor wel de wereld wordt vervuild.
Natuurlijk zouden we allemaal ervoor moeten kiezen om zoveel mogelijk groenten en fruit uit onze regio te nuttigen, maar meestal bepaald de prijs of je iets koopt. En wanneer deze van lokale producten niet concurrerend genoeg is, dan gaan de consumenten voor de beste prijs. Ook al weet je dat iets niet helemaal deugd of door kindertjes in elkaar is geflanst.
Hoe zouden we dit kunnen oplossen?
Ik geef even een paar voorbeelden, dan weten jullie waar ik naartoe wil om dit probleem aan de kaak te stellen.
Hollandse garnalenvissers vangen de garnalen op zee. Daarna gaan ze naar Marokko, waar vrouwen onze garnalen zitten te pellen. Vervolgens gaan de garnalen weer op transport naar Holland naar de consument. Kostentechnisch is dit kennelijk een goede oplossing, maar qua CO2 uitstoot of calorieën die het kost om de garnalen hier in de supermarkt te krijgen .....


Sinaasappelen groeien vanaf het Zuiden van Catalonië (Spanje) tot aan Marokko en zelfs Israël. Nu kan ik met Spanje nog leven, omdat sinaasappelen een warmer klimaat moeten hebben. Je koopt dus in de supermarkt of bij de groenteboer fruit wat bijvoorbeeld wordt ingevlogen uit Israël. Vaak geteeld op grond wat van de Palestijnen is ingenomen.

Vis, Kip uit Azië en noem maar op er zijn voorbeelden te over.
Het kan dus zijn dat je zo gezond mogelijk wilt eten en drinken, maar dat hierdoor wel de wereld wordt vervuild.

Natuurlijk zouden we allemaal ervoor moeten kiezen om zoveel mogelijk groenten en fruit uit onze regio te nuttigen, maar meestal bepaald de prijs of je iets koopt. En wanneer deze van lokale producten niet concurrerend genoeg is, dan gaan de consumenten voor de beste prijs. Ook al weet je dat iets niet helemaal deugd of door kindertjes in elkaar is geflanst.
Hoe zouden we dit kunnen oplossen?
