Page 1 of 1

lekker dikke gevulde Snert

Posted: Thu Jan 21, 2016 5:08 pm
by EVA
Laatst heb ik een werkelijk heerlijke snert gemaakt!
met dank aan wat forumleden ;)

7-8 liter water
bouillon blokjes naar smaak
peper naar smaak
3 varkensstaarten
2 varkenspoten
3 karbonades
groot stuk gerookt spek
2 zakjes Gesneden gerookte spekjes
3 rookworsten
evt. 1 of twee mergpijpjes

3 doosjes spliterwten (500 gram per stuk)
4 dikke prei
2 grote winterwortelen
3 kruimige en 3 vastkokende grote aardappelen
2 Selderijknollen
4 handjes snijselderij
Blikje doperwtjes
evt 6 aardperen


Doe het water in een grote pan en breng aan de kook.
voeg de bouillon blokjes, peper, varkensstaarten, varkenspoten en mergpijpje toe.
laat een uur zachtjes koken. snijd ondertussen de groente en het blok spek.
Voeg de karbonades en het in grote stukken gesneden stuk gerookt spek toe.
breng het geheel weer aan de kook. nu kunnen de spliterwten erin.
laat anderhalf uur pruttelen. roer regelmatig want anders koekt het geheel aan.
haal al het vlees eruit, snij in stukjes en verwijder eventuele botjes. als dat klaar is kan het vlees weer in de pan.
Voeg nu in gedeeltes (zodat de soep blijft pruttelen) de gesneden prei, winterwortelen, aardappelen, aardperen en selderijknollen erbij.
Ook kunnen nu de zakjes Gesneden gerookte spekjes, rookworsten en snijselderij in de soep.
laat nu op z'n minst nog een half uur zachtjes doorkoken,
proef en voeg als de soep flauw is nog een bouillonblokje toe.
blijf vooral regelmatig roeren en voeg op het laatst de doperwtjes toe.
Eet smakelijk!

Toen ik de snert maakte kwam mijn dochter met haar vriend eten.
Toen ze de pan zag was haar reactie; mam, denk je dat we wel genoeg hebben? :lol:

Omdat snert zo goed invriest heb ik zoveel gemaakt...
laat de snert een nacht ZONDER deksel afkoelen anders kan je snert zuur worden.
als het de volgende dag te dik geworden is kun je het met wat water en evt een extra bouillonblokje aanlengen.

Re: lekker dikke gevulde Snert

Posted: Thu Jan 21, 2016 5:35 pm
by ghostwhiper
venkel mist nog?

Re: lekker dikke gevulde Snert

Posted: Thu Jan 21, 2016 5:45 pm
by JJenA
Zwarte peper misschien, wat Aromat zo ook niet verkeerd zijn, en ongekookte groene erwten doen het ook goed.

Re: lekker dikke gevulde Snert

Posted: Thu Jan 21, 2016 5:47 pm
by Plaag
Voor de niet-Nederlanders, snert is erwtensoep.

Re: lekker dikke gevulde Snert

Posted: Thu Jan 21, 2016 6:17 pm
by EVA
ghostwhiper wrote:venkel mist nog?
NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!! jakkes
dat is pure snert vergiftiging...

Venkel smaakt naar anijs, dat doe je er toch niet in?

Re: lekker dikke gevulde Snert

Posted: Thu Jan 21, 2016 6:19 pm
by EVA
JJenA wrote:Zwarte peper misschien, wat Aromat zo ook niet verkeerd zijn, en ongekookte groene erwten doen het ook goed.
Peper staat al in het recept, aromat doe je er maar in als de snert klaar is en ik heb geen ongekookte erwten maar blik erwtjes gebruikt.

Re: lekker dikke gevulde Snert

Posted: Thu Jan 21, 2016 6:32 pm
by ghostwhiper
jawel hoor @eva, klein beetje anijs smaakt tilt het naar een ander niveau :mrgreen:

Re: lekker dikke gevulde Snert

Posted: Thu Jan 21, 2016 6:36 pm
by EVA
@ghostwhiper smaken verschillen gelukkig... :D

Re: lekker dikke gevulde Snert

Posted: Thu Jan 21, 2016 7:50 pm
by JJenA
ghostwhiper wrote:jawel hoor @eva, klein beetje anijs smaakt tilt het naar een ander niveau :mrgreen:
Kan ik me zeker in vinden ghostwhiper, :FS
tevens dat het wat aangezoet, doet de groene erwt smaak goed. (ster anijs)
Trouwens verse worst kan de smaak ook opwaarderen.

Re: lekker dikke gevulde Snert

Posted: Fri Jan 22, 2016 12:00 am
by EVA
Ja, ik had er zelf ook een paar verse worsten in gedaan. dat is wat mijn moeder altijd deed...
ze deed er ook wel Friese droge worst in maar dat ging me net wat te ver.
ik ben echt gek op vlees en hou zeker van een goed gevulde soep. hoe meer vlees hoe beter :mrgreen:

maar hoe je het ook wendt of keert...ik zet venkel (of anijs) niet in mijn recept!
ik ben gewoon niet zo'n liefhebber van venkel in hartige gerechten. (bleh!)
je maakt mij ook niet blij met bijvoorbeeld ananas in mijn warme hap (gatver!!)
Anijs mag in mijn warme melk en in fryske dumkes en ananas mag in taartjes en toetjes.
en daarmee Basta :evil: :evil:

Re: lekker dikke gevulde Snert

Posted: Fri Jan 22, 2016 5:04 pm
by Plaag
EVA wrote:@ghostwhiper smaken verschillen gelukkig... :D
Zoals het andere gezegde zegt: Over smaken valt niet te disscusieren.

Re: lekker dikke gevulde Snert

Posted: Fri Jan 22, 2016 7:09 pm
by Repelsteeltje
Ik zei toch dat de staarten niet mochten ontbreken :)

Re: lekker dikke gevulde Snert

Posted: Fri Jan 22, 2016 7:22 pm
by EVA
ja, die hebben de snert heerlijk romig gemaakt!

Re: lekker dikke gevulde Snert

Posted: Fri Jan 22, 2016 8:01 pm
by Repelsteeltje
En het vlees ook goed geproefd? Lekker mals he :)

Re: lekker dikke gevulde Snert

Posted: Sat Jan 23, 2016 4:13 am
by EVA
ik kon het vlees opzuigen :D

Re: lekker dikke gevulde Snert

Posted: Sat Jan 23, 2016 9:43 am
by schurk
Heerlijk zeg, ik heb er nu al trek in.
Pure verwennerij
Het wordt tijd dat ik mijn moeder maar eens ga bezoeken.....