Zelfvoorzienend: brood bakken
Posted: Fri Mar 04, 2016 9:34 pm
Zoals ik in mijn introductie heb aangegeven ben ik niet afhankelijk van gasleveranciers inzake verwarming. In de wintermaanden brandt hier een kolenkachel 24 uur per dag, ca. 7 maanden lang. In deze periode wordt er ook grotendeels op gekookt. Op een lage en zuinige stand heb ik in de kamer een temperatuur van ongeveer 23 graden. Als het te warm word zet ik de kamerdeur open zodat ik boven op ongeveer 18 graden zit.
In een noodsituatie wil ik daar brood op gaan bakken. Het gietijzeren bovenblad heeft een afmeting van 63 bij 21 cm. Op de zuinige stand bereikt deze plaat een temperatuur van gemiddeld 140 graden. Voor brood te bakken heb ik een begin temperatuur nodig van ca. 230 graden. Na 10 minuten heb ik aan 180 graden voldoende.
Op deze plaat wil ik een op maat gezaagd stuk natuursteen of chamotsteen plaatsen om een gelijkmatige warmteverdeling te creëren. Daarover heen wil ik dan een afgesloten metalen deksel van ca. 25 cm hoog plaatsen nadat ik twee bakblikken gevuld met deeg op de voorverwarmde chamotsteen geplaatst heb.
Door dit deksel te plaatsen hoop ik dat de binnentemperatuur in het "oventje" oploopt tot ruim 200 graden. Eventuele stoom perst hij maar weg tussen de naden van de chamotplaat en het deksel. Indien het veel te heet word, wat ik nu nog niet kan beoordelen, dan kan ik altijd nog een verstelbare uitlaapklep in het deksel aanbrengen om de temperatuur te temperen.
Klopt mijn theorie, met name die om de temperatuur op te krikken? Verbeteringen en/of aanvullingen hoor ik dan ook graag.
In een noodsituatie wil ik daar brood op gaan bakken. Het gietijzeren bovenblad heeft een afmeting van 63 bij 21 cm. Op de zuinige stand bereikt deze plaat een temperatuur van gemiddeld 140 graden. Voor brood te bakken heb ik een begin temperatuur nodig van ca. 230 graden. Na 10 minuten heb ik aan 180 graden voldoende.
Op deze plaat wil ik een op maat gezaagd stuk natuursteen of chamotsteen plaatsen om een gelijkmatige warmteverdeling te creëren. Daarover heen wil ik dan een afgesloten metalen deksel van ca. 25 cm hoog plaatsen nadat ik twee bakblikken gevuld met deeg op de voorverwarmde chamotsteen geplaatst heb.
Door dit deksel te plaatsen hoop ik dat de binnentemperatuur in het "oventje" oploopt tot ruim 200 graden. Eventuele stoom perst hij maar weg tussen de naden van de chamotplaat en het deksel. Indien het veel te heet word, wat ik nu nog niet kan beoordelen, dan kan ik altijd nog een verstelbare uitlaapklep in het deksel aanbrengen om de temperatuur te temperen.
Klopt mijn theorie, met name die om de temperatuur op te krikken? Verbeteringen en/of aanvullingen hoor ik dan ook graag.