Sambal maken

Alles wat mens en dier eten en drinken wordt hier besproken.
Post Reply
User avatar
Peerke
Posts: 4048
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 21 times
Been thanked: 90 times

Sambal maken

Post by Peerke »

Gister een blender gekocht in de aanbieding en vanmiddag al een aardbeien smoothie gemaakt.

Maar wat ik ook lekker vind: sambal.

In de koelkast had ik nog een en ander liggen dus sambal is zo gemaakt.

Men neme een ons rode spaanse peper, 2 madam jeanetjes, 3 teentjes knoflook en 2 sjalotjes en doe dit in de blender.
Blenden tot fijn.

Men voege 2 eetlepels suiker toe, een theelepel zout, een eetlepel azijn en een eetlepel piccalilly.
Blenden tot gemengd.

Men voege een flinke scheut zonnebloemolie toe en blenden tot homogeen.

Giet dit over in een potje en in de koelkast bewaren. Blijft ongeveer een maand goed.
------
Hoe het ruikt ? Fruitig. Hoe het smaakt ? Vreselijk heet. De pikante smaak tintelt 15 minuten door. En de smaak blijft minimaal een half uur op je tong hangen.
Lies live on, and the truth is the victim.
User avatar
ghostwhiper
Opperspammer
Posts: 1859
Joined: Fri Nov 20, 2015 10:39 am
Location: midden nederland

Re: Sambal maken

Post by ghostwhiper »

Verhit je het niet?
Hier alles blenden, beetje water en ketjap in een pannetje, de pasta er bij, kort koken, om het overtollige vocht te verdampen.
"god made man but samuel colt made them equal" (colt manufacturing)
"if guns cause crime, then pencils cause misspelled words"
"bolt actions speak louder then words"
The loose canon. A really important collection of words.
Repelsteeltje
Posts: 1172
Joined: Mon Oct 19, 2015 8:15 am

Re: Sambal maken

Post by Repelsteeltje »

Sambal kan zowel "rauw" als gebakken worden bereid. Verschil staat ook wel bekend als Oelek (rauw gewreven/fijn gemalen) en Badjak (gebakken met knoflook en ui).

Er zijn duizenden recepten om sambal te maken. Voor eenieder die het dus nog nooit heeft gemaakt: Probeer het gewoon. Mak wat sambal en proef het. Niet lekker? Voeg er dan wat extra's aan toe of probeer het de volgende keer middels een ander recept. Zelfgemaakte sambal is net als al het andere wat je zelf maakt, veel gezonder en bovenal veel lekkerder!

Maken dus :)
Post Reply