Zelf jam, confituur, gelei en marmelade maken

EVA'S homemade Eden
Post Reply
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Zelf jam, confituur, gelei en marmelade maken

Post by EVA »

Hoe maak je jam confituur, gelei en marmelade?

jam --wordt gemaakt van gepureerde of fijngehakte vruchten
confituur --wordt gemaakt van hele vruchten, al kan het zijn dat tijdens de bereiding vruchten stuk gaan.
Gelei --wordt gemaakt van alleen het sap van de vruchten.
Marmelade --wordt gemaakt met de schillen van citrusvruchten en is hierdoor bitterzoet
Image

Met vers fruit, citroensap, suiker en lege potjes kun je aan de slag.
Maar niet alleen met fruit maar ook met groente, noten, bloemen, specerijen en kruiden kun je jam maken.
je kunt ook verschillende soorten suiker of zoetstoffen gebruiken.
er zijn zóveel verschillende mogelijkheden.

Als je jam wilt maken van vruchten die weinig pectine bevatten (zoals aardbeien)
zal je zelf wat pectine moeten toevoegen.
Jam krijgt namelijk de geleistructuur door pectine.
deze stof komt van nature voor in bijvoorbeeld citroenen, appels en cranberry's.
geleisuiker is een mengsel van witte suiker en pectine afkomstig uit appels.
Hoe hoger het pectine gehalte, hoe minder suiker je hoeft toe te voegen

Als je liever geen of weinig extra suiker toe wilt voegen kun je gebruik maken
van jam versteviger (Marmello),geleipoeder of verdikkingsmiddel carrageen
carrageen zit in geleipoeder voor vruchtentaarten (Dr Oetker Taartina).
verder kun je ook nog agar-agar gebruiken.
Carrageen en agar agar wordt gemaakt uit zeewier.

Image

Basis Voorbereiding.

-maak je potten goed schoon.
neem een grote pan, leg een schone doek op de bodem; zet je potjes er rechtop in, vul met water zodat de potjes een centimeter onder water staan.
voeg twee eetlepels soda toe. kook 10 minuten.
haal de potjes met een pottengreep uit het hete water.
spoel ze onder de kraan met heet water af.
zet ze ondersteboven op een droge handdoek op het aanrecht en laat ze uitlekken.
keer ze na 5 minuten weer om.


Bereiding.

-weeg de vruchten, groente, noten, bloemen, specerijen of kruiden af.
doe je mengsel in de pan.

-Neem een grote pan. liefst een met een dikke bodem want dan brand je jam niet zo snel aan.

-weeg je suiker etc. af en roer het door je mengsel.

-Let erop dat je de pan maar voor de helft vult want tijdens de bereiding gaat het
flink schuimen en kookt alles over de rand van de pan.

-Roer regelmatig met een houten lepel om te roeren.

-je kunt je jam afschuimen. dat is niet echt nodig maar zo blijft je jam mooi doorzichtig.

-druppel wat jam op een koud schoteltje. stolt het direct dan is je jam klaar.
Meestal is dat na 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak
van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt kan worden

-vul de potjes volledig met de jam. Jam krimpt namelijk bij het afkoelen.
gebruik een trechter zodat de rand van de pot schoon blijft.
draai de deksel op de potjes en zet ze op de kop op de handdoek.

-na het koelen rechtop op een koele donkere plek zetten.

-je kunt de jam nu ongeveer een half jaar bewaren.

-je kunt de potten jam ook nog wecken.
-zet dan de nog hete jam in een pan op een kook rooster of handdoek.
vul met heet water, niet hoger dan 2 vingers onder de deksels.
zet de deksel van de pan erop.

-kook 10 minuten op 90 graden.

-je kunt de potten jam nu donker, droog en koel wegzetten.
de jam blijft nu zeker een jaar goed.

-zet de jam na het openen in de koelkast.



RECEPTEN

Aardbeienjam

Ingrediënten:
750 gram aardbeien
750 gram geleisuiker
sap van een halve sinaasappel nodig.

Bereiding:
Spoel de aardbeien af en haal de kroontjes eraf.
doe ze in de pan en verwarm het, eventueel met een klein beetje water, tot een fijn goedje.
Voeg daarna het sinaasappelsap en de geleisuiker toe.
Roer het geheel regelmatig door zodat de suiker niet aan de bodem blijft plakken en verbrand.
Als het kookt, moet je het 4 minuten laten koken.
Giet de jam in de gesteriliseerde potjes.
Schroef de deksel goed dicht en zet op de kop.
eventueel nog wecken.
Image


druiven jam

Ingrediënten:
Druiven
geleisuiker
beetje water

Bereiding:
Breng de druiven in een pan met het water aan de kook
en laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot alle druiven stuk zijn.
zeef het mengsel en laat een uurtje uitlekken.
Meng het uitgelekte druivensap nu met de geleisuiker
Breng het mengsel al roerend en langzaam aan de kook.
Laat het geheel 4 minuten goed borrelend koken.
De pot tot de rand vullen, direct sluiten en op hun kop zetten.
als de jam is afgekoeld weer rechtop zetten.
De druiven jam is een half jaar te bewaren.
Na openen gekoeld bewaren.
Als je de jam langer houdbaar wilt maken kun je ervoor kiezen
de jam in te maken in een inmaakketel gedurende 30 minuten op 90 graden.
Image


Groene tomaten jam

Ingrediënten:

1 kg. groene tomaten.
1 kg. witte fijne suiker.
4 eetlepels citroensap.

Bereiding:
de tomaten in stukken snijden, de suiker er doorheen doen
en een nacht laten intrekken.
zet het weer op het vuur,laten sudderen tot alles opgelost is,
en tot de tomaten zacht zijn. Het citroensap toevoegen en
koken tot de massa dik wordt.
Over gieten in potjes.
Image



Kastanje jam

Ingrediënten:
1 kilo kastanjes
800 gram suiker
1 vanillestokje

Bereiding:
Was de kastanjes goed en snijd er een kruis in.
Zet de kastanjes in een pan net onder water en kook ze in 30 minuten.
nu afgieten, maar 1 liter kookvocht apart houden.
verwijder de schil en de huid van de kastanjes.
pureer Twee-derde deel van de kastanjes in de keukenmachine.
snijd de rest in kleine stukjes.
De apart gehouden liter kookvocht met de suiker al roerend aan de kook brengen.
de kastanjemassa en het merg van het vanillestokje aan toevoegen.
het geheel op een laag vuur gedurende 20 minuten laten koken.
Af en toe roeren.
Over gieten in potjes.
Image



Sparrenknoppengelei

Ingrediënten:
Jonge lichtgroene scheuten van de spar (max 5 cm)
Water (iets meer dan een liter)
1 kilo gelei suiker

Bereiding:
Zet de sparrentoppen onder water. (tot op ongeveer een vingerdikte boven de bovenste knoppen)
Laat gedurende 1 uur koken.
Doe de deksel erop en laat overnachten.
Zeef het vocht.
bij 1 liter vocht 1 kg suiker toevoegen.
Dit mengsel ¾ tot 1 uur laten trekken.
Langzaam aan de kook brengen.
druppel na 4 minuten wat jam op een gekoeld schoteltje.
als het dik genoeg is de potten vullen.
Image



Vlierbloesemgelei

Ingrediënten:
30 vlierbloesemschermen
1 liter water
sap van 4 citroenen
2 zakjes vanillesuiker
1 kilo geleisuiker.

Bereiding:
vlierbloesemschermen zeer zorgvuldig van alle vliegjes en dergelijke ontdoen.
(niet wassen!)
De schermen in een kom leggen en het water en citroensap erover schenken.
De kom afdekken en 24 uur op een koele plaats laten staan.
De volgende dag het vocht door een fijne zeef of een nat gemaakte kaasdoek zeven.
Het vocht in een pan schenken en de vanillesuiker en de geleisuiker erdoor roeren.
Het mengsel al roerend aan de kook brengen.
Laat 4 minuten flink borrelend koken.
De gelei eventueel met een schuimspaan afschuimen.
giet in de schoongemaakte potten.
Image

EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Zelf jam, confituur, gelei en marmelade maken

Post by EVA »

Lijsterbes gelei

Ingrediënten:
500 gram lijsterbessen
500 gram appels (het kan ook met 1 kilo lijsterbes)
1 kilo geleisuiker
1 biologische citroen

je kunt eventueel ook een stukje verse gember of
1 theelepel gemalen kruidnagel toevoegen.
Image
Bereiding:
Rits de lijsterbessen van de steeltjes.
was de appels en snijd ze in stukjes.
was de citroen en rasp de citroenschil.
pers dan de citroen uit.
Doe alles in een pan.
Voeg zoveel water toe tot alles net niet onder staat.
Breng aan de kook en laat pruttelen tot je moes hebt.
laat uitlekken in een vergiet met natte kaasdoek.
vang het sap op in een pan.
Breng het sap samen met de geleisuiker aan de kook.
(1 liter sap op 1 kilo suiker.)
laat het 4 minuten doorkoken.
Doe het mengsel in gesteriliseerde potten en draai de deksel erop.
evt wecken.

EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Zelf jam, confituur, gelei en marmelade maken

Post by EVA »

niet allemaal recepten die ik zelf heb uitgeprobeerd.

Image

Rozenbloesemgelei

Ingrediënten:
250 g rode onbespoten rozenblaadjes
250 ml water
sap van 1 citroen
125 ml rozenwater(te krijgen bij apotheek of Turkse toko)
500 g geleisuiker

Bereiding:
De rozenblaadjes van de knoppen halen en in een zeef wassen. De
blaadjes in een kom leggen en het water en citroensap erbij schenken.
je kunt een paar bloemblaadjes van de papaver toevoegen voor de kleur.
want de rozenblaadjes geven weinig kleur af en de papaver wel.
De kom afdekken en 24 uur laten staan.
De rozenblaadjes boven een pan zeven.
Het rozenwater en de geleisuiker erdoor roeren.
Het mengsel langzaam al roerend aan de kook brengen.
1 minuut goed borrelend laten koken.
De rozenblaadjes erdoor roeren en
de gelei nog 3 minuten borrelend laten koken.
Eventueel de gelei met een schuimspaan afschuimen.
in schoongemaakte potten schenken.
Image



rozengelei nr 2

Ingredienten:
200 g aardbeien
20 g gedroogde rozenblaadjes
1/2 citroen ( zonder schil en in stukjes)
confituursuiker (verhouding 2 kg fruit versus 1 kg suiker)

Bereiding:
Neem de aardbeien en snij ze in kleine stukjes. Doe ze in een ruime kookpot met een bodempje water. Breng een 5 tal minuten aan de kook totdat de aardbeien mals zijn. Giet alles even in een ander potje.

Doe nu ook de gedroogde rozenblaadjes en de stukjes citroen in een kookpot en voeg 300 ml water toe. Laat alles 8 minuten heel stilletjes koken (niet te hard koken, anders vervliegt het aroma). Doe tijdens het kookproces, het deksel op de pot.

Dan is het tijd om uw confituurdoek boven te toveren. Giet door deze doek de aardbeien (+vocht) en vervolgens het extract van gedroogde rozenblaadjes. Beiden mogen nu samen in één kookpot. Meet wel eerst even hoeveel vloeistof u in totaal heeft.

Per deciliter vloeistof,voegt u nu 55 g confituursuiker toe. Los dit goed op en breng vervolgens aan de kook gedurende 3 minuten.

Voilà, uw gelei is nu klaar en mag in uw favoriete potjes.





rozengelei nr 3

Dit is eigenlijk het meest simpele recept dat je met rozen uit je tuin kunt maken. Je hebt er een uiteraard geurende roos voor nodig, de kleur maakt weinig uit, maar roze of rood zijn het mooist. Goede soorten zijn de David Austin rozen of echt oude soorten als de Apothekersroos, de Rosa x Damascena en de Rosa centifolia. Maar als je nu geen zwaar snobistische rozencollectie hebt en zelfs geen tuin….dan niet getreurd. Heel veel dorpen en steden planten hondsroos hagen aan, en deze geuren heerlijk en gratis te verkrijgen, en je hebt maar heel weinig nodig.

Ingrediënten voor 2 liter rozengelei:
- 700 ml water
- 300 ml rozenwater (toko, Turkse supermarkt)
- twee handen rozenblaadjes
- rasp van 1 citroen of limoen
- 1 kg geleisuiker
4 gesteriliseerde glazen potten van 250 ml met schroefdop.

Bereiding:
Breng het water in een aluminium pan aan de kook, voeg de rozenblaadjes toe, de citroenrasp,
kook heel even door, 1 minuut is voldoende, voeg dan de geleisuiker toe, nog even doorkoken,
totdat alles is opgelost en dan van het vuur het rozenwater erin.
Gelijk in de brandschone potten en sluiten met het deksel. Ongeveer een jaar houdbaar.
Lekker op toast, maar ook op gebak en in desserts.




rozengelei nr 4
Voor 2 potjes rozengelei:

ingredienten:

blaadjes van 5 rode rozen –
250 ml appelsap
200 ml water
1 (gedroogde) rode peper
400 gram geleisuiker –
2 eetlepels citroensap

Bereiding:
Haal de blaadjes van de roosknoppen en was ze met water. Laat goed uitdruppen. Verwarm dan de appelsap en kook hier de blaadjes even in. Laat dan afkoelen. Zet het afgekoelde mengsel in de koelkast en laat het minstens 12 uur staan. Doe het mengsel dan door een zeef in een pannetje, gooi de achtergebleven rozenblaadjes weg en voeg water toe. Voeg dan de geleisuiker toe en laat het een klein uur pruttelen. Check af en toe de dikte door een lepeltje van de warme gelei op een koud bordje te gieten. Krijgt het een geleiachtige massa, voeg dan de hele rode peper toe en laat nog 10 minuten zachtjes meekoken. Haal dan de peper uit de gelei en giet de hete gelei in goed schoongemaakte potjes.

EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Zelf jam, confituur, gelei en marmelade maken

Post by EVA »

Paardenbloemen jam (armeluis honing)

Verzamel alleen de paardenbloemen die volledig geopend zijn.
daar zit meer stuifmeel op en dat geeft nou net de smaak.

Ingrediënten:
200 gram paardenbloemen
1 bio citroen met schil in schijven
1 bio sinaasappel met schil in schijven
750 milliliter water
1 kg geleisuiker

Bereiding:
Was de bloemen bij voorkeur niet.
Je wast dan namelijk smaak (stuifmeel) weg.
Als je de bloemen toch perse wilt wassen,
was ze dan onder de stromende kraan en daarna pas de bloembodem eraf snijden.
om het verlies aan smaak te compenseren er wat meer bloemen doen.

het groen is bitter. snijd het geel daarom van de kontjes.
Doe alle gele bloemblaadjes in een grote pan.
Voeg de gesneden citroen en sinaasappel toe.
Giet nu kokend water over het geheel.
Zet de deksel er op.
Laat het mengsel nu 24 uur afgedekt staan.

Zeef de volgende dag het mengsel door een kaasdoek.
knijp er zoveel mogelijk vocht uit.
Vul het vocht eventueel met water aan tot 750 milliliter.
Breng het paardenbloem sap in een grote hoge pan aan de kook met 1 kg geleisuiker.
Laat het mengsel 4 minuten goed borrelen.
Schenk de gelei in gesteriliseerde potten.
laat de potten op de kop afkoelen.
Image

Bazzym
Posts: 60
Joined: Wed Jul 04, 2018 10:21 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: Zelf jam, confituur, gelei en marmelade maken

Post by Bazzym »

Geweldig ook deze wat meer exotische varianten.
Misschien kan je mij wel helpen met wat lekkere varianten, het zachtfruit heeft dit jaar een onwijs goed jaar.
Normaal gezien maak ik zo'n 20 potten jam + wat extra, met die 20 potten kan ik een jaar vooruit, als de bessen in het seizoen zijn eet ik ze vers (in de yoghurt, op brood of cracker).
Bosvruchten / bramen / bramen + vlierbessen / aardbeien zijn de combinaties die ik al wel maak, maar vooral bramen heb ik in overvloed op dit moment.
Weet jij wellicht nog lekkere combinaties met bramen?

Post Reply