jam --wordt gemaakt van gepureerde of fijngehakte vruchten
confituur --wordt gemaakt van hele vruchten, al kan het zijn dat tijdens de bereiding vruchten stuk gaan.
Gelei --wordt gemaakt van alleen het sap van de vruchten.
Marmelade --wordt gemaakt met de schillen van citrusvruchten en is hierdoor bitterzoet

Met vers fruit, citroensap, suiker en lege potjes kun je aan de slag.
Maar niet alleen met fruit maar ook met groente, noten, bloemen, specerijen en kruiden kun je jam maken.
je kunt ook verschillende soorten suiker of zoetstoffen gebruiken.
er zijn zóveel verschillende mogelijkheden.
Als je jam wilt maken van vruchten die weinig pectine bevatten (zoals aardbeien)
zal je zelf wat pectine moeten toevoegen.
Jam krijgt namelijk de geleistructuur door pectine.
deze stof komt van nature voor in bijvoorbeeld citroenen, appels en cranberry's.
geleisuiker is een mengsel van witte suiker en pectine afkomstig uit appels.
Hoe hoger het pectine gehalte, hoe minder suiker je hoeft toe te voegen
Als je liever geen of weinig extra suiker toe wilt voegen kun je gebruik maken
van jam versteviger (Marmello),geleipoeder of verdikkingsmiddel carrageen
carrageen zit in geleipoeder voor vruchtentaarten (Dr Oetker Taartina).
verder kun je ook nog agar-agar gebruiken.
Carrageen en agar agar wordt gemaakt uit zeewier.

Basis Voorbereiding.
-maak je potten goed schoon.
neem een grote pan, leg een schone doek op de bodem; zet je potjes er rechtop in, vul met water zodat de potjes een centimeter onder water staan.
voeg twee eetlepels soda toe. kook 10 minuten.
haal de potjes met een pottengreep uit het hete water.
spoel ze onder de kraan met heet water af.
zet ze ondersteboven op een droge handdoek op het aanrecht en laat ze uitlekken.
keer ze na 5 minuten weer om.
Bereiding.
-weeg de vruchten, groente, noten, bloemen, specerijen of kruiden af.
doe je mengsel in de pan.
-Neem een grote pan. liefst een met een dikke bodem want dan brand je jam niet zo snel aan.
-weeg je suiker etc. af en roer het door je mengsel.
-Let erop dat je de pan maar voor de helft vult want tijdens de bereiding gaat het
flink schuimen en kookt alles over de rand van de pan.
-Roer regelmatig met een houten lepel om te roeren.
-je kunt je jam afschuimen. dat is niet echt nodig maar zo blijft je jam mooi doorzichtig.
-druppel wat jam op een koud schoteltje. stolt het direct dan is je jam klaar.
Meestal is dat na 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak
van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt kan worden
-vul de potjes volledig met de jam. Jam krimpt namelijk bij het afkoelen.
gebruik een trechter zodat de rand van de pot schoon blijft.
draai de deksel op de potjes en zet ze op de kop op de handdoek.
-na het koelen rechtop op een koele donkere plek zetten.
-je kunt de jam nu ongeveer een half jaar bewaren.
-je kunt de potten jam ook nog wecken.
-zet dan de nog hete jam in een pan op een kook rooster of handdoek.
vul met heet water, niet hoger dan 2 vingers onder de deksels.
zet de deksel van de pan erop.
-kook 10 minuten op 90 graden.
-je kunt de potten jam nu donker, droog en koel wegzetten.
de jam blijft nu zeker een jaar goed.
-zet de jam na het openen in de koelkast.
RECEPTEN
Aardbeienjam
Ingrediënten:
750 gram aardbeien
750 gram geleisuiker
sap van een halve sinaasappel nodig.
Bereiding:
Spoel de aardbeien af en haal de kroontjes eraf.
doe ze in de pan en verwarm het, eventueel met een klein beetje water, tot een fijn goedje.
Voeg daarna het sinaasappelsap en de geleisuiker toe.
Roer het geheel regelmatig door zodat de suiker niet aan de bodem blijft plakken en verbrand.
Als het kookt, moet je het 4 minuten laten koken.
Giet de jam in de gesteriliseerde potjes.
Schroef de deksel goed dicht en zet op de kop.
eventueel nog wecken.

druiven jam
Ingrediënten:
Druiven
geleisuiker
beetje water
Bereiding:
Breng de druiven in een pan met het water aan de kook
en laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot alle druiven stuk zijn.
zeef het mengsel en laat een uurtje uitlekken.
Meng het uitgelekte druivensap nu met de geleisuiker
Breng het mengsel al roerend en langzaam aan de kook.
Laat het geheel 4 minuten goed borrelend koken.
De pot tot de rand vullen, direct sluiten en op hun kop zetten.
als de jam is afgekoeld weer rechtop zetten.
De druiven jam is een half jaar te bewaren.
Na openen gekoeld bewaren.
Als je de jam langer houdbaar wilt maken kun je ervoor kiezen
de jam in te maken in een inmaakketel gedurende 30 minuten op 90 graden.

Groene tomaten jam
Ingrediënten:
1 kg. groene tomaten.
1 kg. witte fijne suiker.
4 eetlepels citroensap.
Bereiding:
de tomaten in stukken snijden, de suiker er doorheen doen
en een nacht laten intrekken.
zet het weer op het vuur,laten sudderen tot alles opgelost is,
en tot de tomaten zacht zijn. Het citroensap toevoegen en
koken tot de massa dik wordt.
Over gieten in potjes.

Kastanje jam
Ingrediënten:
1 kilo kastanjes
800 gram suiker
1 vanillestokje
Bereiding:
Was de kastanjes goed en snijd er een kruis in.
Zet de kastanjes in een pan net onder water en kook ze in 30 minuten.
nu afgieten, maar 1 liter kookvocht apart houden.
verwijder de schil en de huid van de kastanjes.
pureer Twee-derde deel van de kastanjes in de keukenmachine.
snijd de rest in kleine stukjes.
De apart gehouden liter kookvocht met de suiker al roerend aan de kook brengen.
de kastanjemassa en het merg van het vanillestokje aan toevoegen.
het geheel op een laag vuur gedurende 20 minuten laten koken.
Af en toe roeren.
Over gieten in potjes.

Sparrenknoppengelei
Ingrediënten:
Jonge lichtgroene scheuten van de spar (max 5 cm)
Water (iets meer dan een liter)
1 kilo gelei suiker
Bereiding:
Zet de sparrentoppen onder water. (tot op ongeveer een vingerdikte boven de bovenste knoppen)
Laat gedurende 1 uur koken.
Doe de deksel erop en laat overnachten.
Zeef het vocht.
bij 1 liter vocht 1 kg suiker toevoegen.
Dit mengsel ¾ tot 1 uur laten trekken.
Langzaam aan de kook brengen.
druppel na 4 minuten wat jam op een gekoeld schoteltje.
als het dik genoeg is de potten vullen.

Vlierbloesemgelei
Ingrediënten:
30 vlierbloesemschermen
1 liter water
sap van 4 citroenen
2 zakjes vanillesuiker
1 kilo geleisuiker.
Bereiding:
vlierbloesemschermen zeer zorgvuldig van alle vliegjes en dergelijke ontdoen.
(niet wassen!)
De schermen in een kom leggen en het water en citroensap erover schenken.
De kom afdekken en 24 uur op een koele plaats laten staan.
De volgende dag het vocht door een fijne zeef of een nat gemaakte kaasdoek zeven.
Het vocht in een pan schenken en de vanillesuiker en de geleisuiker erdoor roeren.
Het mengsel al roerend aan de kook brengen.
Laat 4 minuten flink borrelend koken.
De gelei eventueel met een schuimspaan afschuimen.
giet in de schoongemaakte potten.
