Confituur, of zoals wij in Nederland zeggen: Jam
Paar kleine op/aanmerkjes wat absoluut niet opgevat moet worden als zijnde kritiek.
Voor iedereen: @janc heeft hier heldere jam, zonder stukjes of pulp. Vind je een wat grovere jam wél lekker (zoals wij bijvoorbeeld) doe de vruchten na het wassen dan geheel in de pan (eventueel naar wens stampen tot de juiste structuur) en laat het uitpersgedeelte achterwege.
@janc :
Uitkoken hoeft niet persé. Goed afwassen en naspoelen met heet water volstaat. Echter is, net als bij elke andere voedselbereiding, steriel werken het uitgangspunt. Het hoeft dus niet, maar het word wel aangeraden. Het kan de houdbaarheid met jaren ten goede komen.
Heb je potten met schroefdeksels gebruikt? Indien ja, geen probleem maar houd er rekening mee dat deze deksels maar 2-3 keer te gebruiken zijn. Het beste kan je inmaakpotten gebruiken als deze
https://www.glazenflessenenpotten.nl/gl ... maakpotten . Deze potten zijn tientallen keren te gebruiken en gaan dus langer mee. Ter aanvulling: Dit betreft dus geen weckpotten maar inmaakpotten.
Je hebt confituursuiker gebruikt, iets dat in Nederland bekend staat als geleisuiker. Dit spul kan je achterwege laten! ELK soort fruit bevat pectine (de ene meer dan de andere) en dit zorgt uit zichzelf al voor een gelering. Kook de vruchtensap (al dan niet met pulp) en suiker. Zet een schoteltje in de koelkast en laat deze koud worden. Tijdens het koken van de jam/confituur zo nu en dan het koude schoteltje pakken, scheef houden en een druppel erop laten vallen. Loopt de druppel uit moet de gelei langer doorkoken. Stolt de gelei zo goed als onmiddellijk is de confituur/gelei gereed om ingemaakt te worden.
Voor wat ongeduldige mensen is geleisuiker/confituursuiker uiteraard een geweldige oplossing. Voor deze mensen is het ook mogelijk om ipv geleisuiker wat pectine, agar-agar of gelatine toe te voegen aan de kokende fruit/suiker massa. Er zijn dus 3 manieren om de gelering te creëren waarbij mijn persoonlijke voorkeur uitgaat van de schoteltjesmethode daar deze dan puurder word.
Rest mij alleen jou nog een mooi stukje brood toe te wensen om deze tezamen met de heerlijke zelfgemaakte confituur te nuttigen.
Eet smakelijk!