Wij eten thuis geregeld gedroogde tomaatjes. Ze komen uit de Colruyt en kosten een fortuin. Ook de olijfolie waarin ze bewaard worden is behoorlijk duur. Dat moet beter kunnen.
Uitgangspunten :
- Minder verspillen, gezonder eten, minder een beroep doen op de winkel, lekkerder eten.
- Geen nieuwe apparaten kopen, geld uitgeven aan dingen waarvan de terugverdieneffecten onzeker zijn.
- De aanwezige apparatuur optimaal benutten.
- Tijdens de zomer produceren onze PV panelen een stroomoverschot. Hoe leggen we het ogenblik van verbruik dichter bij het ogenblik van productie ?
- Besparen op de aankoop. Zongedroogde tomaten kosten ongeveer 23€/kg.
We beginnen met tomaten omdat dit vrij eenvoudig lijkt, later willen we het drogen uitbreiden naar tuinkruiden, thijm, basilicum, lavendel, rozemarijn, appels, peren, ... . Wat ook maar het seizoen is. Vanzelfsprekend zal ik wel foutjes maken. Om die te minimaliseren start ik met kleine hoeveelheden.
Tomaten drogen :
Je koopt de tomaten in de winkel, momenteel staan ze heel goedkoop. Wellicht krijg je ze nog goedkoper als je ze rechtstreeks bij een teler haalt. Daarvoor moet je al iemand kennen.
Er bestaan speciale apparaten in de handel voor drogen. Ik ben er zo een gaan bekijken. De goedkoopste modellen kosten 75€, de duurdere 600€. Wat me stoort in het verhaal is de kleine hoeveelheden die je maar kan bereiden.
We hebben thuis wel een gewone oven, met 3 bakplaten. De oven heeft verschillende standen : hete lucht, grill, ... . We betaalden voor het ding nieuw ongeveer 500€. De oven wordt gebruikt voor broodjes, taarten, bereidingen. Minimaal een drietal keer per week. Die wil ik gaan gebruik omdat ik 'm al heb, omdat ik veel op de bakplaten kan leggen. Indien nodig koop ik nog een extra bakplaat, dan kan ik nog meer drogen.
Intussen heb ik op het net veel informatie gezocht en ben ik nu voor het eerst aan het experimenteren met basilicum die mijn echtgenote van een collega kreeg. De eerste fout die ik al maakte was een te hoge temperatuur. Ik ben weer te ongeduldig. 50° merk is, is de ideale droogtemperatuur. Het duurt wel even voor alles klaar is. Ik wil mijn experiment als het slaagt uitbreiden naar munt (thee!) en andere kruiden die we hebben. Dat kost ons NIETS omdat we de kruiden toch hebben, de oven ook al hebben en de stroom zelf produceren.
Foto volgt.
Voor de tomaten heb ik een filmpje gevonden van de énige kok die ik ken die JUISTE recepten geeft. Andere koks (zoals Sofie Dumont) zorgen altijd dat er een fout in hun recepten zit. Piet Huyentruyt is dé uitzondering en verdient een standbeeld. Het filmpje dat bijzonder duidelijk is kan je hieronder bekijken.
http://koken.vtm.be/de-perfecte-keuken/ ... de-tomaten
Ingrediënten
1 kg tomaten
zout
2 el italiaanse kruiden
olijfolie
4 teentjes look, gehakt
verse basilicum, gehakt
Snijd de tomaten in vieren en strooi wat zout en italiaanse kruiden erover. Plaats gedurende acht uur in een oven van 50 °C tot ze droog zijn.
Laat de tomaten afkoelen. Overgiet met olijfolie, gehakte knoflook en gehakte basilicum. Heerlijk bij het aperitief.
Vandaag ga ik verder met mijn experiment. Tomaten heb ik al, grof zout is er ook al (dat gebruik ik voor het roken van zalm/vis), de oven is er ook. Meer resultaten de volgende uren/dagen.
Hoeveel zullen we besparen ?
Ik ga er van uit dat 90% van het gewicht van de tomaten verdwijnt. Dus heb je 10kg tomaten nodig voor 1 kg gedroogde tomaten. Tegen 0.75€/kg kost dit dus 7.5€, verder is nog nodig wat zout 0.1€, wat kruiden (uit de tuin ?). Bewaren doen we in olijfolie. Die willen we achteraf nog gebruiken in de keuken zodat die ook niet wordt verspild. De oven moet 8 uur aanliggen en die verbruikt ook wel wat. Op lage temperaturen volgens mij niet meer dan 1.5€. De besparing die we kunnen realiseren bedraagt dus ongeveer 15€/kg, of 75% van de winkelprijs. Dat loont voor mij de moeite.
Vanmorgen heb ik basilicum gedroogd. De eerste keer dat ik zoiets doe. Die ruikt heerlijk. Intussen heb ik tomaatjes uit de eigen tuin gesneden, op bakpapier gelegd en volgens het recept van Piet gekruid met zelf gedroogd basilicum en er een beetje grof zout aan toegevoegd. Eerst dat proberen, daarna optimaliseren.
De oven staat op 50°, warme lucht, voorzien op 8 u warmen. Ik ben benieuwd ... .
Zo gingen ze er in. Als het resultaat goed is gaan er de volgende keer 4 of 5 bakplaten in één keer in. Lekker veel, lekker snel. Zoals je ziet werd het bakpapier al eerder gebruikt voor broodjes. Ik experimenteer met verschillende diktes, partjes, schijfjes, ... .
En zo zien ze er uit na 6 uur drogen op 50°. Morgen gaan we voor een echt grote hoeveelheid. Daarvoor haal ik bij Action 2 bijkomende uitschuifbare bakplaten. De smaak is verrukkelijk.
Ik leerde er uit dat :
- de temperatuur wat hoger mag
- de partjes groter mogen
Het zijn er duidelijk minder, dat is omdat ik ze tijdens het drogen toch moest proeven.
