Zelf wijn maken.
- Lewieke
- Posts: 1855
- Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
- Location: Texas WVL
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 8 times
Re: Zelf wijn maken.
Zonet heb ik een dealtje gemaakt met een marktkramer. Ik heb een prijsje onderhandeld voor alle ananassen in zijn kraam, 43 stuks. Ik bood hem 30€ én een fles van mijn wijn. Blijkbaar heeft de man een liefde voor wijn. Want hij ging met de deal akkoord. Ik kocht ook nog 6 kg druiven voor 10e en 3 kg blauwe druiven in mindere staat voor 1€. Hij is bereid om te betalen voor mijn wijn. Daar ga ik niet mee akkoord. Ik wil wel ruilen voor een partij fruit waar hij niet vanaf raakt.
Vandaag ruilde ik 10 emmers voedselkwaliteit met deksel voor 1 fles mede.
Ik begin hier en daar al wat liefhebbers te krijgen voor mijn productjes.
L.
Vandaag ruilde ik 10 emmers voedselkwaliteit met deksel voor 1 fles mede.
Ik begin hier en daar al wat liefhebbers te krijgen voor mijn productjes.
L.
Re: Zelf wijn maken.
Lekkerrrrr!!! Wat heb je er mee gedaan?
If you don't believe me or don't get it, I don't have time to try to convince you, sorry.
Re: Zelf wijn maken.
Ik vermoed druiven...Peerke wrote:Rare ananassen in die doos rechts boven ...
If you don't believe me or don't get it, I don't have time to try to convince you, sorry.
Re: Zelf wijn maken.
Nice gedaan @Lewieke !
Die mens z'n kraampje was dus voor de helft "gekuist"
Is het de bedoeling om ananaswijn te maken?
Die mens z'n kraampje was dus voor de helft "gekuist"
Is het de bedoeling om ananaswijn te maken?
-- Op de snelweg van respect is er zelden file --
-- Wie rijk wil zijn, moet niet zijn vermogen vermeerderen maar zijn hebzucht verminderen -- Plato
-- Wie rijk wil zijn, moet niet zijn vermogen vermeerderen maar zijn hebzucht verminderen -- Plato
- Lewieke
- Posts: 1855
- Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
- Location: Texas WVL
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 8 times
Re: Zelf wijn maken.
anananananaanaswijn maken natuurlijk.
Een beetje moeilijker dan het lijkt én ik heb opslagcapaciteit te weinig.
Dat wordt dus :
A shoppen morgen
B De toorn van vrouwlief weerstaan.
Vandaag heb ik 34 flessen appelwijn gebotteld. En morgen, moment suprême, 18 flessen bosbessenwijn die bijzonder goed gelukt is.
Oja @peerke voor het kistje druiven betaalde ik 10€, 6 kg, en ik kreeg nog 3 kg blauwe druiven voor 1€, die moest ik sorteren maar ze waren bruikbaar.
L.
Een beetje moeilijker dan het lijkt én ik heb opslagcapaciteit te weinig.
Dat wordt dus :
A shoppen morgen
B De toorn van vrouwlief weerstaan.
Vandaag heb ik 34 flessen appelwijn gebotteld. En morgen, moment suprême, 18 flessen bosbessenwijn die bijzonder goed gelukt is.
Oja @peerke voor het kistje druiven betaalde ik 10€, 6 kg, en ik kreeg nog 3 kg blauwe druiven voor 1€, die moest ik sorteren maar ze waren bruikbaar.
L.
- Lewieke
- Posts: 1855
- Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
- Location: Texas WVL
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 8 times
Pinapple wars
Dit weekend had ik een mega-rel met mevrouw. Kortom, ik ben met al mijn wijnspul uit de keuken en woonkamer gevlogen en ik mag geen nieuwe batches meer opzetten zolang de mancave niet in orde is. Als compromis mag ik in afwachting de bureauruimte gebruiken.
Vanmorgen kocht ik 2 nieuwe gistingsvaten van 25l elk. Dit om de -een beetje groot uitgevallen- batch van ananas op te vangen.
Sinds dit weekend weet ik wat seks als oorlogswapen betekent. Ongetwijfeld zullen we op deze periode van ons huwelijk terugkijken als 'de pineapple wars'. Gelukkig had ik 52 flessen vers gebottelde zonneschijn om het weekend door te komen. Normaal gezien volgt er nu nog Wiedergutmachungsseks.Ik kijk er al naar uit.
L.
Vanmorgen kocht ik 2 nieuwe gistingsvaten van 25l elk. Dit om de -een beetje groot uitgevallen- batch van ananas op te vangen.
Sinds dit weekend weet ik wat seks als oorlogswapen betekent. Ongetwijfeld zullen we op deze periode van ons huwelijk terugkijken als 'de pineapple wars'. Gelukkig had ik 52 flessen vers gebottelde zonneschijn om het weekend door te komen. Normaal gezien volgt er nu nog Wiedergutmachungsseks.Ik kijk er al naar uit.
L.
Re: Pinapple wars
Lol , toen ik onlangs bij je thuis was voorspelde ik al zoiets LewiekeLewieke wrote:Dit weekend had ik een mega-rel met mevrouw. Kortom ik ben met al mijn wijnspul uit de keuken en woonkamer gevlogen en ik mag geen nieuwe batches meer opzetten zolang de mancave niet in orde is. Als compromis mag ik in afwachting de bureauruimte gebruiken.
Vanmorgen kocht ik 2 nieuwe gistingsvaten van 25l elk. Dit om de -een beetje groot uitgevallen- batch van ananas op te vangen.
Sinds dit weekend weet ik wat seks als oorlogswapen betekent. Ongetwijfeld zullen we op deze periode van ons huwelijk terugkijken als 'de pinapple wars'. Gelukkig had ik 52 flessen vers gebottelde zonneschijn om het weekend door te komen. Normaal gezien volgt er nu nog Wiedergutmachungsseks.Ik kijk er al naar uit.
L.

-
- Posts: 1208
- Joined: Fri Oct 16, 2015 5:55 am
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Re: Zelf wijn maken.
@Lewieke, wat zijn gemiddeld je kosten voor het maken van 1 liter zelfgemaakte wijn (ingeschat)
Verstuurd vanaf mijn GT-I9505 met Tapatalk
Verstuurd vanaf mijn GT-I9505 met Tapatalk
- Lewieke
- Posts: 1855
- Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
- Location: Texas WVL
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 8 times
Re: Zelf wijn maken.
Dat is een moeilijke berekening vrees ik. Er komt behoorlijk wat bij kijken en het materiaal is door de band genomen vrij prijzig. Dus het tikt wel aardig aan. Als je gaat vergelijken met de goedkope (chemische) industriële wijn, dan kom ik duurder uit. Als je wijn maakt doe je dat vooral om een paar redenen :
- omdat je het graag doet
- natuurlijk spul wil
- gebruik kan maken van overproductie of goedkoop fruit.
Het meeste fruit moet ik aankopen en dan hang je vast aan een kiloprijs en niet elke vrucht laat even gemakkelijk het sap onttrekken. Daarvoor zijn verschillende technieken maar reken maar dat 50% sap een goede verhouding is. Als je dus 1€/kg betaalt, dan kom je al aan een kostprijs van 2€/liter sap.
De dure ingrediënten zijn :
gist, enzymen, suiker, zuren, ontsmettingsmiddel, ...
Verder is er :
meetapparatuur, reagens, blauwloog, pipetten, dame jeannes, persen, kurkapparaat
Er is ook nog :
energieverbruik (verwarmen), opslag in de vriezer
En onrechtstreeks nodig materiaal zoals :
persen, de vriezer zelf, centrifuges, ...
Daarnaast drink je natuurlijk ook geen wijn uit een plastic zak (al zouden ze dat in Nederland wel durven volgens mij) maar uit een fles. Dus dan heb je nodig :
fles, etiketten, capsules en kurk (vrij duur). Vooral het reinigen van de flessen is een vreselijke zaak omdat gebruikte flessen veelal met industriële lijm etiketten kregen. Dat is enorm tijdsrovend. Het alternatief is een nieuwe fles, maar die kost al gauw 0.8-1.0€
Als je mij kent, dan zal je weten dat ik zoveel mogelijk gebruik maak van tweedehands materiaal, behalve spullen die met hygiëne te maken hebben. Af en toe slaag ik er in een lot te kopen met kleine toebehoren van hobbybrouwers die er mee stoppen, naar het bejaardentehuis verhuizen of overleden zijn. Dan kan je wel eens goedkoop wat aanschaffen.
Samengevat ;
Als je echt alles gaat rekenen, zonder rekening te houden met de geïnvesteerde tijd maar wel met de afschrijving van het materiaal, geloof ik niet dat je kan brouwen onder de 4€ per fles. Tel daar nog je fles bij (en anders sta je een hele dag flessen te wassen) 0.8€, etiket 0.1€, kurk 0.1€. Dan kom je al gauw op een kostprijs van 5€ per fles.
Als je daar van zou willen leven, dan moet je :
- voldoen aan de normen van voedselveiligheid. Dat vraagt een hele dure installatie en inrichting.
- afdragen aan douane en accijnzen 0.75€ voor een gewone wijn, kies je voor een mousserende wijn, dan betaal je per fles al snel 2.55€
- btw betalen 21%,
- verder moet je ook een bedrijf hebben, wat heel wat verplichtingen met zich meebrengt.
Als je dat commercieel zou willen doen, dan moet je dus minstens al rekenen met 7€, terwijl je in de winkel al wijnen vindt vanaf 5€ (waarna je 's anderendaags bijna sterft van de rommel die je binnenkreeg).
Kortom :
Wil je dit commercieel doen, dan zijn er een paar voorwaarden :
- Je moet het doen op een grote schaal om de investering te verantwoorden.
- Goedkoop aan grondstoffen kunnen komen.
Volgens mij is de markt in Vlaanderen er niet klaar voor. Klanten denken dat wijn alleen kan van druiven en veel mensen staan terughoudend tov vruchtenwijn. Bovendien wordt dit vaak als minderwaardig beschouwd. Je moet de klanten dus 'overtuigen' omdat de smaak ook niet vergelijkbaar is met die van producten uit de handel. Ik geloof niet dat de markt er klaar voor is. Bijgevolg ben ik ook niet overtuigd dat je er van kan leven. Al meen ik wel een gaatje gevonden te hebben in de markt dat toelaat om beperkt te verkopen.
Mochten de belastingen op alcohol nog wat stijgen, dan mogen we wel verwachten dat het interessant gaat worden omdat meer mensen alternatieven zullen zoeken. Door het aan banden leggen van de suikerverkoop of het invoeren van belastingen op suiker (suikertaks) kan ook dit spoor door de overheid ontmoedigd worden. Vanaf 10kg suiker registreert Colruyt je aankoop omdat deze hoeveelheid al het vermoeden van commerciële activiteit zou kunnen betekenen.
Als particulier mag je niet verkopen want dan kom je in aanvaring met de fiscus. Ik zal dat zelf ook niet snel doen. Ruilen tegen suiker, vruchten, ... dat is wel een optie om de hobby betaalbaar te houden. Van de wijn af raken is meestal geen probleem, als je 'm gratis weggeeft. Zodra je wat gaat rekenen, kiezen mensen voor de goedkope partypacks uit de handel.
Als ruilmiddel is het prima spul. Je gelooft niet wat je allemaal geregeld krijgt in ruil voor een fles wijn. Het genereert alvast heel wat goodwil. Zelfs in tijden van crisis kan je met de beperkte beschikbare middelen wel een fatsoenlijk wijntje maken. En wie weet heb je dan toch geen werk.
L.
@fincainspanje
- omdat je het graag doet
- natuurlijk spul wil
- gebruik kan maken van overproductie of goedkoop fruit.
Het meeste fruit moet ik aankopen en dan hang je vast aan een kiloprijs en niet elke vrucht laat even gemakkelijk het sap onttrekken. Daarvoor zijn verschillende technieken maar reken maar dat 50% sap een goede verhouding is. Als je dus 1€/kg betaalt, dan kom je al aan een kostprijs van 2€/liter sap.
De dure ingrediënten zijn :
gist, enzymen, suiker, zuren, ontsmettingsmiddel, ...
Verder is er :
meetapparatuur, reagens, blauwloog, pipetten, dame jeannes, persen, kurkapparaat
Er is ook nog :
energieverbruik (verwarmen), opslag in de vriezer
En onrechtstreeks nodig materiaal zoals :
persen, de vriezer zelf, centrifuges, ...
Daarnaast drink je natuurlijk ook geen wijn uit een plastic zak (al zouden ze dat in Nederland wel durven volgens mij) maar uit een fles. Dus dan heb je nodig :
fles, etiketten, capsules en kurk (vrij duur). Vooral het reinigen van de flessen is een vreselijke zaak omdat gebruikte flessen veelal met industriële lijm etiketten kregen. Dat is enorm tijdsrovend. Het alternatief is een nieuwe fles, maar die kost al gauw 0.8-1.0€
Als je mij kent, dan zal je weten dat ik zoveel mogelijk gebruik maak van tweedehands materiaal, behalve spullen die met hygiëne te maken hebben. Af en toe slaag ik er in een lot te kopen met kleine toebehoren van hobbybrouwers die er mee stoppen, naar het bejaardentehuis verhuizen of overleden zijn. Dan kan je wel eens goedkoop wat aanschaffen.
Samengevat ;
Als je echt alles gaat rekenen, zonder rekening te houden met de geïnvesteerde tijd maar wel met de afschrijving van het materiaal, geloof ik niet dat je kan brouwen onder de 4€ per fles. Tel daar nog je fles bij (en anders sta je een hele dag flessen te wassen) 0.8€, etiket 0.1€, kurk 0.1€. Dan kom je al gauw op een kostprijs van 5€ per fles.
Als je daar van zou willen leven, dan moet je :
- voldoen aan de normen van voedselveiligheid. Dat vraagt een hele dure installatie en inrichting.
- afdragen aan douane en accijnzen 0.75€ voor een gewone wijn, kies je voor een mousserende wijn, dan betaal je per fles al snel 2.55€
- btw betalen 21%,
- verder moet je ook een bedrijf hebben, wat heel wat verplichtingen met zich meebrengt.
Als je dat commercieel zou willen doen, dan moet je dus minstens al rekenen met 7€, terwijl je in de winkel al wijnen vindt vanaf 5€ (waarna je 's anderendaags bijna sterft van de rommel die je binnenkreeg).
Kortom :
Wil je dit commercieel doen, dan zijn er een paar voorwaarden :
- Je moet het doen op een grote schaal om de investering te verantwoorden.
- Goedkoop aan grondstoffen kunnen komen.
Volgens mij is de markt in Vlaanderen er niet klaar voor. Klanten denken dat wijn alleen kan van druiven en veel mensen staan terughoudend tov vruchtenwijn. Bovendien wordt dit vaak als minderwaardig beschouwd. Je moet de klanten dus 'overtuigen' omdat de smaak ook niet vergelijkbaar is met die van producten uit de handel. Ik geloof niet dat de markt er klaar voor is. Bijgevolg ben ik ook niet overtuigd dat je er van kan leven. Al meen ik wel een gaatje gevonden te hebben in de markt dat toelaat om beperkt te verkopen.
Mochten de belastingen op alcohol nog wat stijgen, dan mogen we wel verwachten dat het interessant gaat worden omdat meer mensen alternatieven zullen zoeken. Door het aan banden leggen van de suikerverkoop of het invoeren van belastingen op suiker (suikertaks) kan ook dit spoor door de overheid ontmoedigd worden. Vanaf 10kg suiker registreert Colruyt je aankoop omdat deze hoeveelheid al het vermoeden van commerciële activiteit zou kunnen betekenen.
Als particulier mag je niet verkopen want dan kom je in aanvaring met de fiscus. Ik zal dat zelf ook niet snel doen. Ruilen tegen suiker, vruchten, ... dat is wel een optie om de hobby betaalbaar te houden. Van de wijn af raken is meestal geen probleem, als je 'm gratis weggeeft. Zodra je wat gaat rekenen, kiezen mensen voor de goedkope partypacks uit de handel.
Als ruilmiddel is het prima spul. Je gelooft niet wat je allemaal geregeld krijgt in ruil voor een fles wijn. Het genereert alvast heel wat goodwil. Zelfs in tijden van crisis kan je met de beperkte beschikbare middelen wel een fatsoenlijk wijntje maken. En wie weet heb je dan toch geen werk.
L.
@fincainspanje
-
- Posts: 1208
- Joined: Fri Oct 16, 2015 5:55 am
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Re: Zelf wijn maken.
Ik kan in de zomer goedkoop aan fruit komen. Bijv. Perziken die te klein zijn of een vlekje hebben maar die prima te consumeren zijn 20€ per aanhanger.Verder krijg ik zakken vol ander fruit, zoals meloenen etc.
Ik heb dus gedacht mijn overcapaciteit solar in de zomer in te zetten om alcohol mee te stoken dan wel sap te bottelen.
Maar als de kosten van suiker en gist zo hoog liggen dan is dat weer zo'n gedoe. Zelf drink ik nauwelijks alcohol dus ik moet ermee ruilen oid.
Verstuurd vanaf mijn GT-I9505 met Tapatalk
Ik heb dus gedacht mijn overcapaciteit solar in de zomer in te zetten om alcohol mee te stoken dan wel sap te bottelen.
Maar als de kosten van suiker en gist zo hoog liggen dan is dat weer zo'n gedoe. Zelf drink ik nauwelijks alcohol dus ik moet ermee ruilen oid.
Verstuurd vanaf mijn GT-I9505 met Tapatalk
- wodan
- Posts: 3820
- Joined: Wed Oct 14, 2015 3:06 pm
- Location: In mijn hamster ren in Vlaanderen
- Has thanked: 99 times
- Been thanked: 39 times
Re: Zelf wijn maken.
Gist kost zal wel meevallen, suiker weegt inderdaad door...
“Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.” -- Benjamin Franklin
"Peaceful majority is irrelevant if they do nothing ..." -- Brigitte Gabriel
De twee belangrijkste metalen zijn unaffordium en unobtainium...
We hebben het ongelooflijk goed, maar niemand is nog content. -- E. Geenen.
"The true Soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him." - GK Chesterton.
"Socialism is a shitty idea in theory and an immoral idea in practice" --Ben Shapiro
"We should be one and undivided, equal and free" -- Robin Hood
"Peaceful majority is irrelevant if they do nothing ..." -- Brigitte Gabriel
De twee belangrijkste metalen zijn unaffordium en unobtainium...
We hebben het ongelooflijk goed, maar niemand is nog content. -- E. Geenen.
"The true Soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him." - GK Chesterton.
"Socialism is a shitty idea in theory and an immoral idea in practice" --Ben Shapiro
"We should be one and undivided, equal and free" -- Robin Hood
- Lewieke
- Posts: 1855
- Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
- Location: Texas WVL
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 8 times
Re: Zelf wijn maken.
Gist hangt vooral af van de hoeveelheden die je koopt en je moet de weg kennen. Alcohol stoken is sowieso een slecht plan omdat het een strafbaar feit is dat valt onder fiscale fraude. Moord wordt in België lichter bestraft dan het ontduiken van accijnzen.
L.
L.
- Lewieke
- Posts: 1855
- Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
- Location: Texas WVL
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 8 times
Re: Zelf wijn maken.
Het wijn maken loopt momenteel vrij goed. Voor de meest voorkomende probleempjes heb ik intussen oplossingen gevonden. De productie is nog altijd lager dan het verbruik. Daarmee bedoel ik niet mijn eigen consumptie maar stilaan zijn er ook al liefhebbers voor mijn brouwsels. Die ruilen dan voor suiker, fruit, klusjes, vriendendienstjes, ... .
L.
L.
- Lewieke
- Posts: 1855
- Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
- Location: Texas WVL
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 8 times
bananus
Morgen start ik met batch 28, een flinke hoeveelheid banaan. Intussen staat hier ruim 175l te borrelen, goed voor 230 flessen. Inutssen leerde ik heel wat bij :
- zwevende deeltjes vangen
- het gistingsproces onder controle krijgen
- alcoholpercentage nauwkeuriger regelen
-...
- zwevende deeltjes vangen
- het gistingsproces onder controle krijgen
- alcoholpercentage nauwkeuriger regelen
-...
- Lewieke
- Posts: 1855
- Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
- Location: Texas WVL
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 8 times
Re: Zelf wijn maken.
De start van batch 28 is uitgesteld naar morgen, de bananen zijn nog niet rijp genoeg. De bananen zijn aan het ontsappen met behulp van biologische middeltjes. Uit deze batch hoop ik ongeveer 25-30l wijn te brouwen. Maandag of dinsdag gaat de pulp op fles en begin ik aan een voorklaring om een helder sapje te krijgen.
Banaan is ideaal als 'bodymaker', ziet er leuk uit van kleur en kan met heel veel vruchten gemengd worden.
L.
Banaan is ideaal als 'bodymaker', ziet er leuk uit van kleur en kan met heel veel vruchten gemengd worden.
L.
- Lewieke
- Posts: 1855
- Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
- Location: Texas WVL
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 8 times
Re: Zelf wijn maken.
Batch 29 is gestart.
Een batch van ongeveer 10l, op basis van peer, aangevuld met 1/5 rabarber. De spullen zaten nog in de vriezer en er wordt plaats gemaakt voor nieuwe vruchten. Daarmee wordt de productie weer met 10l verhoogd.
Bij deze batch zal ik oog hebben voor :
- zuurgehalte van de wijn
- evenwicht
- alcoholpercentage
- vermijden van pectinewaas waardoor de wijn troebel oogt
Een batch van ongeveer 10l, op basis van peer, aangevuld met 1/5 rabarber. De spullen zaten nog in de vriezer en er wordt plaats gemaakt voor nieuwe vruchten. Daarmee wordt de productie weer met 10l verhoogd.
Bij deze batch zal ik oog hebben voor :
- zuurgehalte van de wijn
- evenwicht
- alcoholpercentage
- vermijden van pectinewaas waardoor de wijn troebel oogt
- Lewieke
- Posts: 1855
- Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
- Location: Texas WVL
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 8 times
Re: Zelf wijn maken.
Zodra er weer wat plaats is (nadat een oudere batch gebotteld is) start ik met productie 30. Dat wordt een hele fijn dessertwijn van aardbeien en frambozen. De aardbeien en frambozen komen nog uit de tuin. Omwille van de winkelprijs zou deze productie duurder zijn dan de meer standaardvruchten.
Hierna wil ik een exotische vruchtenwijn brouwen op basis van mango (lot overrijpe die ik enkele maanden geleden kocht en invroor), ananas en banaan. De ananas moet zorgen voor de zure toets.
Met een marktkramer wil ik afspraken maken over marktoverschotten die ik voor een prikje wil oppikken. Er zijn nog enkele dingen die op mijn verlanglijstje staan :
- vlier (veel werk om te plukken)
- vlierbloesem
- paardebloem
- lijsterbes
- druiven
- grote hoeveelheden aardbei
L.
Hierna wil ik een exotische vruchtenwijn brouwen op basis van mango (lot overrijpe die ik enkele maanden geleden kocht en invroor), ananas en banaan. De ananas moet zorgen voor de zure toets.
Met een marktkramer wil ik afspraken maken over marktoverschotten die ik voor een prikje wil oppikken. Er zijn nog enkele dingen die op mijn verlanglijstje staan :
- vlier (veel werk om te plukken)
- vlierbloesem
- paardebloem
- lijsterbes
- druiven
- grote hoeveelheden aardbei
L.
- Peerke
- Posts: 4174
- Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
- Location: West Brabant
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 161 times
Re: Zelf wijn maken.
Naar aanleiding van dit stuk, en de wijnen die ik van @Lewieke heb mogen proeven, ga ik binnenkort ook een poging wagen.
Ik zal op beperkte schaal gaan beginnen, in batches van 5 a 10 liter. Dit om mislukte experimenten een niet al te grote financiele invloed te geven, en als leerproces.
Waar moet ik als beginner op letten, en welke tegenslagen kan ik verwachten ?
Het lijkt zo simpel. Gooi wat sap in een vat, suiker en gist erbij. Laat maar staan en hevel maar over.
Ik wil eerst proberen met pakken sap. Te beginnen met tropische vruchten.
Ik zal op beperkte schaal gaan beginnen, in batches van 5 a 10 liter. Dit om mislukte experimenten een niet al te grote financiele invloed te geven, en als leerproces.
Waar moet ik als beginner op letten, en welke tegenslagen kan ik verwachten ?
Het lijkt zo simpel. Gooi wat sap in een vat, suiker en gist erbij. Laat maar staan en hevel maar over.
Ik wil eerst proberen met pakken sap. Te beginnen met tropische vruchten.
Lies live on, and the truth is the victim.
Re: Zelf wijn maken.
@Peerke:
Als ik je 'procesbeschrijving' mag vergelijken met hoe ik bier blikbrouw dan is het inderdaad zo eenvoudig.
Het vergistingsvat moet schoon en gedesinfecteerd zijn (oxy...), tevens luchtdicht.
Alles er in. Waterslot er op.
En geduld hebben.
Als ik je 'procesbeschrijving' mag vergelijken met hoe ik bier blikbrouw dan is het inderdaad zo eenvoudig.
Het vergistingsvat moet schoon en gedesinfecteerd zijn (oxy...), tevens luchtdicht.
Alles er in. Waterslot er op.
En geduld hebben.
If you don't believe me or don't get it, I don't have time to try to convince you, sorry.
- Lewieke
- Posts: 1855
- Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
- Location: Texas WVL
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 8 times
Re: Zelf wijn maken.
Foute start met pakken sap. Daarin zitten bewaarmiddelen en de sappen zjin gepasteuriseerd. Volgens mij niet het ideale recept om te starten. Die bewaarmiddelen gaan je gist killen. Ik zou zeggen : start met wat lectuur. @peerke
L.
L.
- Peerke
- Posts: 4174
- Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
- Location: West Brabant
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 161 times
Re: Zelf wijn maken.
Goldhorn sap van de Aldi schijnt geen conserveringsmiddelen te bevatten. Binnenkort dus even langs de Aldi. Ik heb er toch wat boodschappen van nodig.
ik kwam dit artikel tegen:
http://wijnmaker.blogspot.nl/2010/11/ro ... juice.html
ik kwam dit artikel tegen:
http://wijnmaker.blogspot.nl/2010/11/ro ... juice.html
Lies live on, and the truth is the victim.
- Lewieke
- Posts: 1855
- Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
- Location: Texas WVL
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 8 times
Re: Zelf wijn maken.
Zo kan het dus ook. Dan maak je dus 5l voor ongeveer 5€. Al moet je dan wel geloven wat er op het pak staat. Ik maak liever wijn van verse vruchten maar dat is elk zijn smaak natuurlijk.
L.
L.