De Bokashi-set bestaat uit 2 emmers met elk een deksel en een kraantje aan de onderkant, én een zak met Bokashi-starter. De starter is een zak met een mengsel van effectieve micro-organismen dat ervoor zorgt dat het afval fermenteert.
De fabrikant claimt dat je met de fermenteer-emmer op een compacte en reukloze manier je keukenafval tot compost kunt verwerken. Als de emmer vol is moet je hem nog 10-14 dagen laten staan waarna je de inhoud als mest in de tuin verwerkt. Tussentijds kun je sap aftappen om verdund aan je planten te geven.

Je krijgt dus een liquide meststof en een vaste stof die je inwerkt in een geul (die je terug toe dekt)tussen de planten of waar je later planten op zet of die je blijkbaar alsnog in de compostbak kan kieperen om zo een rijkere compost te verkrijgen.
Het spreekt me vooral aan omdat het een systeem is waarbij je keukenafval die niet op de composthoop mag toch nog kan verwerken. Gekookte producten, vlees, vis, ...
Eigenlijk is het niets meer of minder dan een gisting/rottingsproces in een afgesloten omgeving.
Vorig jaar is er een test mee gedaan op het moestuincomplex, maar door het enthousiasme van de tester mislukt. Volgens mij deed hij gewoonweg teveel in één keer in de bak. Bedoeling is dus dat je een "lasagne" maakt van je keukenafval en de korrels.

Een zak korrels kost €6,90/2kg en doe je ongeveer een 5 maanden mee.
Een startset kost +- €70

Mijn vragen zijn nu:
- Heeft iemand ervaring hiermee?
- Het zou zorgen voor nog minder vuilnis, want je kan er bereide resten in verwerken?
- Zijn er argumenten waarom je het niet zou doen?