Voeding drogen
Voeding drogen
Hallo iedereen ik ben bezig om voedsel te drogen heeft er iemand nog suggesties ook volwaardige menu's.
Ook recepten voor gedroogd vlees
Alles is de welkom
Ook recepten voor gedroogd vlees
Alles is de welkom
- Peerke
- Posts: 4174
- Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
- Location: West Brabant
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 161 times
Re: Voeding drogen
Drogen in de oven ?
Lang op een lagere temperatuur 40-60 graden.
Zo kun je ook je eigen beef jerky maken. Of kip jerky. Met de kruiden die je wilt.
Lang op een lagere temperatuur 40-60 graden.
Zo kun je ook je eigen beef jerky maken. Of kip jerky. Met de kruiden die je wilt.
Lies live on, and the truth is the victim.
Re: Voeding drogen
Niet in de oven heb een voedseldroger aangeschaft en ziek nog recepten en ideeën ervoor
-
- Posts: 1172
- Joined: Mon Oct 19, 2015 8:15 am
- Been thanked: 2 times
Re: Voeding drogen
Lekkere bouillon maken, inkoken en daarna verder indrogen voor je eigen bouillonpoeder.
- wodan
- Posts: 3820
- Joined: Wed Oct 14, 2015 3:06 pm
- Location: In mijn hamster ren in Vlaanderen
- Has thanked: 99 times
- Been thanked: 39 times
Re: Voeding drogen
Zorg dat de aangezogen lucht goed gefilterd wordt, bvb met dampkapfilter media, zo niet, duw je allerlei vuil stofKurt02 wrote:Niet in de oven heb een voedseldroger aangeschaft en ziek nog recepten en ideeën ervoor
in je eten.
Qua recepten, kan je afgaan op gewone recepten, enkel zullen je ingrediënten, wat anders smaken door het droogproces en
het terug laten vocht opnemen.
“Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.” -- Benjamin Franklin
"Peaceful majority is irrelevant if they do nothing ..." -- Brigitte Gabriel
De twee belangrijkste metalen zijn unaffordium en unobtainium...
We hebben het ongelooflijk goed, maar niemand is nog content. -- E. Geenen.
"The true Soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him." - GK Chesterton.
"Socialism is a shitty idea in theory and an immoral idea in practice" --Ben Shapiro
"We should be one and undivided, equal and free" -- Robin Hood
"Peaceful majority is irrelevant if they do nothing ..." -- Brigitte Gabriel
De twee belangrijkste metalen zijn unaffordium en unobtainium...
We hebben het ongelooflijk goed, maar niemand is nog content. -- E. Geenen.
"The true Soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him." - GK Chesterton.
"Socialism is a shitty idea in theory and an immoral idea in practice" --Ben Shapiro
"We should be one and undivided, equal and free" -- Robin Hood
Re: Voeding drogen
complete gerechten drogen?
nog nooit aan gedacht!
heb je dat al eerder geprobeerd?
nog nooit aan gedacht!
heb je dat al eerder geprobeerd?
- Peerke
- Posts: 4174
- Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
- Location: West Brabant
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 161 times
Re: Voeding drogen
Slim, eerst een wok nasi of pan macaroni maken en daarna drogen en in porties verdelen. Later met kokend water weer bereiden, vergelijkbaar ala mountain house voedsel wat schreeuwend duur is.EVA wrote:complete gerechten drogen?
nog nooit aan gedacht!
heb je dat al eerder geprobeerd?
Met maaltijden drogen heb ik geen ervaring, helaas. Hoe doe je dat ? Hetzelfde als beef jerky maken, gewoon langzaam drogen bij 40-60 graden voor een paar uur ?
Lies live on, and the truth is the victim.
Re: Voeding drogen
Het is een luchtdroger Vries drogen kost veel geld heb al naar gekeken . Ik heb al enkele gerechten gemaakt macaroni met kaassaus en Chilli con carne , en pasta met tomatensaus heb ook Ratatouille geprobeerd en ei
maar het ei is niet gelukt , maar ik heb eerst het ei gebakken en dan gedroogd en dat gaat niet moet rauw gedroogd worden. Ik heb wel ondervonden dat je beter alles afzonderlijke droogd en dan samenvoegen als alles droog is.
En dan vacuüm verpakt.



En dan vacuüm verpakt.
Re: Voeding drogen
Alle Vlees , vis , gevogelte droog je op 70 graden en de rest droog ik op 55 tot 65 graden hangt er van af wat er in zit.
Is gewoon leuk om te doen en is veel goedkoper en je weet wat er in zit en naar eigen smaak gemaakt.
Ik en mijn vrouw drogen wat er overblijft van het avondmaal niet meer weggooien.
Beter voor het milieu en voor de portefeuille.
En als de winkels leeg zijn heb je nog lekker zelfbereide maaltijden.
Is gewoon leuk om te doen en is veel goedkoper en je weet wat er in zit en naar eigen smaak gemaakt.
Ik en mijn vrouw drogen wat er overblijft van het avondmaal niet meer weggooien.
Beter voor het milieu en voor de portefeuille.
En als de winkels leeg zijn heb je nog lekker zelfbereide maaltijden.
Re: Voeding drogen
hoe zit het met de smaak naderhand?Kurt02 wrote:Alle Vlees , vis , gevogelte droog je op 70 graden en de rest droog ik op 55 tot 65 graden hangt er van af wat er in zit.
Is gewoon leuk om te doen en is veel goedkoper en je weet wat er in zit en naar eigen smaak gemaakt.
Ik en mijn vrouw drogen wat er overblijft van het avondmaal niet meer weggooien.
Beter voor het milieu en voor de portefeuille.
En als de winkels leeg zijn heb je nog lekker zelfbereide maaltijden.
Re: Voeding drogen
De smaak is goed soms moet je wat extra kruiden maar al bij al is het veel beter en goedkoper dan het gedroogd eten uit de winkel.
Het is zoeken in het begin en soms mislukt het.
Ik heb al gebakken ei gedroogd en dan terug gemaakt maar is niet te eten nu heb ik gelezen dat het beter is om het ei rauw te drogen
Het is zoeken in het begin en soms mislukt het.
Ik heb al gebakken ei gedroogd en dan terug gemaakt maar is niet te eten nu heb ik gelezen dat het beter is om het ei rauw te drogen
- Peerke
- Posts: 4174
- Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
- Location: West Brabant
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 161 times
Re: Voeding drogen
Ik heb nog geen ervaringen met het drogen van voedsel, maar mijn gedachten gaan uit naar een vacumeerapparaat met zakken, of anders ziplock zakjes.Red wrote:Hoe slaan jullie het op na het drogen?
Ziplock zakjes gebruik ik voor de meest uiteenlopende dingen en ze zijn spotgoedkoop bij de Action.
Lies live on, and the truth is the victim.
Re: Voeding drogen
rauw ei? das gek...is dat net zoiets als poeder eieren?Kurt02 wrote:De smaak is goed soms moet je wat extra kruiden maar al bij al is het veel beter en goedkoper dan het gedroogd eten uit de winkel.
Het is zoeken in het begin en soms mislukt het.
Ik heb al gebakken ei gedroogd en dan terug gemaakt maar is niet te eten nu heb ik gelezen dat het beter is om het ei rauw te drogen
Re: Voeding drogen
Ik heb mijn droogmachine binnen en na 1,5 emmer kersen drogen heb ik nu 3 emmers kersen (gemixed met kruisbessen en zwartebessen) fruitleer gemaakt. Dat is echt een aanrader. Lekker, vol van vitamines, makkelijk mee te nemen en je kunt het mixen zoals je wilt.
- wodan
- Posts: 3820
- Joined: Wed Oct 14, 2015 3:06 pm
- Location: In mijn hamster ren in Vlaanderen
- Has thanked: 99 times
- Been thanked: 39 times
Re: Voeding drogen
Dat vraagt om een fototje... (Liefst in klein formaat kwestie van zuinig te zijn met diskspace
)

“Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.” -- Benjamin Franklin
"Peaceful majority is irrelevant if they do nothing ..." -- Brigitte Gabriel
De twee belangrijkste metalen zijn unaffordium en unobtainium...
We hebben het ongelooflijk goed, maar niemand is nog content. -- E. Geenen.
"The true Soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him." - GK Chesterton.
"Socialism is a shitty idea in theory and an immoral idea in practice" --Ben Shapiro
"We should be one and undivided, equal and free" -- Robin Hood
"Peaceful majority is irrelevant if they do nothing ..." -- Brigitte Gabriel
De twee belangrijkste metalen zijn unaffordium en unobtainium...
We hebben het ongelooflijk goed, maar niemand is nog content. -- E. Geenen.
"The true Soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him." - GK Chesterton.
"Socialism is a shitty idea in theory and an immoral idea in practice" --Ben Shapiro
"We should be one and undivided, equal and free" -- Robin Hood
- Peerke
- Posts: 4174
- Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
- Location: West Brabant
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 161 times
Re: Voeding drogen
Hoe bepaal je de hoeveelheid water die je naderhand moet toevoegen zodat het niet te droog, of te nat is ?Kurt02 wrote: ↑Wed Apr 08, 2020 6:02 am Alle Vlees , vis , gevogelte droog je op 70 graden en de rest droog ik op 55 tot 65 graden hangt er van af wat er in zit.
Is gewoon leuk om te doen en is veel goedkoper en je weet wat er in zit en naar eigen smaak gemaakt.
Ik en mijn vrouw drogen wat er overblijft van het avondmaal niet meer weggooien.
Beter voor het milieu en voor de portefeuille.
En als de winkels leeg zijn heb je nog lekker zelfbereide maaltijden.
Lies live on, and the truth is the victim.
Re: Voeding drogen
Ik droog ook al een hele tijd.
Ik heb twee droogmachines:
Wij drogen vaak fruit zoals appels, bananen, peren en dergelijke of maken er fruitleer van.
Fruitleer is ook erg lekker, maar moet wel wat gezoet zijn anders wordt het wat zurig.
Als bijvoorbeeld appelleer nog plakkerig is en niet makkelijk van het bakpapier af gaat, laat ik het nog een uurtje drogen
als ik appels droog voel ik of de appels droog aanvoelen.
Hopelijk kun je er wat mee.
Ik heb twee droogmachines:
- SilverCrest Food Dehydrator SDA 350
- Andrew James Black Rectangular Digital Food Dehydrator
Wij drogen vaak fruit zoals appels, bananen, peren en dergelijke of maken er fruitleer van.
Fruitleer is ook erg lekker, maar moet wel wat gezoet zijn anders wordt het wat zurig.
Dit bepaal ik aan de hand van mijn gevoel.Hoe bepaal je de hoeveelheid water die je naderhand moet toevoegen zodat het niet te droog, of te nat is ?
Als bijvoorbeeld appelleer nog plakkerig is en niet makkelijk van het bakpapier af gaat, laat ik het nog een uurtje drogen
als ik appels droog voel ik of de appels droog aanvoelen.
Hopelijk kun je er wat mee.
- prikkeldraad
- Posts: 7
- Joined: Mon Jan 03, 2022 12:15 am
Re: Voeding drogen
ik heb een voedseldroger van Silvercrest. APPROX 350W. Maar het is nog steeds niet gelukt om een eetbaar product te fabriceren. schijfjes uien, wortels, aardappels enz. enz. Het wordt niet goed droog of juiste TE droog.
Ik heb diverse temperatuur en tijden geprobeerd. Ligt het aan de apparatuur of aan mij?

Re: Voeding drogen
Heel vreemd, ik heb zelf ook een silvercrest en die werkt goed.
Misschien heb je wat aan de bijgevoegde tabellen...







Misschien heb je wat aan de bijgevoegde tabellen...







Last edited by dreezy on Fri Jan 14, 2022 8:04 am, edited 1 time in total.
Re: Voeding drogen
Na aanleiding van deze chat een Vita5 Nobel PRO 6 Voedseldroger – 6 Laags aangeschaft. We zijn deze nu 2 dagen aan het uit proberen en hij bevalt prima. Banaan, appel, kiwi, mandarijn. Goed droog en een perfecte smaak.