Madame Jeanette sambal
Madame Jeanette sambal
Ooit aan een gesneden stukje madame jeanette gesnuffeld?
dan zijn er vast twee zaken aan opgevallen;
je krijgt er een branderige neus van én het ruikt heel fruitig!
daarom is de madame een van mijn favoriete pepers...
Koop de pepers op de markt of bij een toko, in de supermarkt zijn ze achterlijk duur.
sambal maken is zo ontzettend gemakkelijk!
je kunt het zo uit het potje op een broodje kaas doen of je kunt er mee koken.
Ingrediënten
350 gram Madame Jeanette pepers
3 kleine uien
5 teentjes knoflook
1el azijn
sap van 1/2 citroen
1 eetlepel suiker
1 eetlepel ketjap manis
1,5 theelepel zout
zonnebloemolie
Pel de uien en de knoflook.
snijd de groene steeltjes van de pepers.
je kunt de zaadjes en de witte stukjes uit de pepers halen dan is de sambal iets milder.
Haksel alles in de keukenmachine met een scheutje olie fijn.
doe het in een pot en giet er een scheutje olie op. dit zorgt ervoor dat de sambal langer houdbaar is.
ben je in een creatieve bui dan kun je ook nog tomaat, trassi (garnalenpasta),djahé(gemberpoeder)of ananas toevoegen.
De sambal kan ongeveer twee maanden afgesloten in de koelkast bewaard worden.
Tip: als je teveel last van de hitte hebt geen cola of bier oid drinken, dat maakt het alleen maar erger.
Capsaine hecht zich aan vetten dus een glas melk is de beste oplossing!
dan zijn er vast twee zaken aan opgevallen;
je krijgt er een branderige neus van én het ruikt heel fruitig!
daarom is de madame een van mijn favoriete pepers...
Koop de pepers op de markt of bij een toko, in de supermarkt zijn ze achterlijk duur.
sambal maken is zo ontzettend gemakkelijk!
je kunt het zo uit het potje op een broodje kaas doen of je kunt er mee koken.
Ingrediënten
350 gram Madame Jeanette pepers
3 kleine uien
5 teentjes knoflook
1el azijn
sap van 1/2 citroen
1 eetlepel suiker
1 eetlepel ketjap manis
1,5 theelepel zout
zonnebloemolie
Pel de uien en de knoflook.
snijd de groene steeltjes van de pepers.
je kunt de zaadjes en de witte stukjes uit de pepers halen dan is de sambal iets milder.
Haksel alles in de keukenmachine met een scheutje olie fijn.
doe het in een pot en giet er een scheutje olie op. dit zorgt ervoor dat de sambal langer houdbaar is.
ben je in een creatieve bui dan kun je ook nog tomaat, trassi (garnalenpasta),djahé(gemberpoeder)of ananas toevoegen.
De sambal kan ongeveer twee maanden afgesloten in de koelkast bewaard worden.
Tip: als je teveel last van de hitte hebt geen cola of bier oid drinken, dat maakt het alleen maar erger.
Capsaine hecht zich aan vetten dus een glas melk is de beste oplossing!
- Peerke
- Posts: 4174
- Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
- Location: West Brabant
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 161 times
Re: Madame Jeanette sambal
Nog een tip: gebruik latex handschoenen !
(ik heb zelf een vervelende ervaring gehad toen ik na het verkruimelen en 5x handen wassen moest plassen ...)
(ik heb zelf een vervelende ervaring gehad toen ik na het verkruimelen en 5x handen wassen moest plassen ...)
Lies live on, and the truth is the victim.
-
- Posts: 1208
- Joined: Fri Oct 16, 2015 5:55 am
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Re: Madame Jeanette sambal
Daar kan ik ook over meepraten.Peerke wrote:Nog een tip: gebruik latex handschoenen !
(ik heb zelf een vervelende ervaring gehad toen ik na het verkruimelen en 5x handen wassen moest plassen ...)

Ik vind de rode pepers het lekkerst, de gele zijn wat scherper en dat gaat ten koste van de smaak van het gerecht wat je eet. Ik kan heel pittig eten (vooral indo vind ik lekker), maar ik wil de andere smaken ook goed proeven. De zaadjes haal ik er altijd uit, die maken het bitter. Ik snijd de MJ in kleinte partjes en dan gaan ze door de knoflookpers.

- ghostwhiper
- Opperspammer
- Posts: 1859
- Joined: Fri Nov 20, 2015 10:39 am
- Location: midden nederland
- Been thanked: 2 times
Re: Madame Jeanette sambal
in een boekje over wecken heb ik staan dat je zelfgemaakte sambal ook kan wecken om hem afgesloten langer houdbaar te maken.
heb geen idee of het werkt maar het zal me niets verbazen als het zo is.
heb geen idee of het werkt maar het zal me niets verbazen als het zo is.
"god made man but samuel colt made them equal" (colt manufacturing)
"if guns cause crime, then pencils cause misspelled words"
"bolt actions speak louder then words"
The loose canon. A really important collection of words.
"if guns cause crime, then pencils cause misspelled words"
"bolt actions speak louder then words"
The loose canon. A really important collection of words.
Re: Madame Jeanette sambal
Pikant eten is niets voor mij. Maar over smaken valt niet te disscusieren gelukkig.
TOLERANCE IS SUICIDE
-
- Posts: 1208
- Joined: Fri Oct 16, 2015 5:55 am
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Re: Madame Jeanette sambal
Overigens kun je madame Jeanette heel goed invriezen. Ik kocht altijd teveel in de toko en de rest deed ik in een plastic zakje per stuk verpakt in de vriezer.
Verstuurd vanaf mijn SM-G900F met Tapatalk
Verstuurd vanaf mijn SM-G900F met Tapatalk
-
- Posts: 1172
- Joined: Mon Oct 19, 2015 8:15 am
- Been thanked: 2 times
Re: Madame Jeanette sambal
Een schepje suiker doet ook wonderen om het brandend gevoel uit de mond te krijgen.
Re: Madame Jeanette sambal
ik lach me altijd slap van die verhalen...Peerke wrote:Nog een tip: gebruik latex handschoenen !
(ik heb zelf een vervelende ervaring gehad toen ik na het verkruimelen en 5x handen wassen moest plassen ...)
ik heb twee jaar geleden pepers gehad waarvan de capsaine door het latex heen kwam...Bloody hot!
je handen voor het snijden insmeren met olie en na de tijd weer wassen met olie help ook.
Re: Madame Jeanette sambal
ik kon ook geen heet eten verdragen en het idee alleen al om te eten terwijl al je smaakpappillen verdoofd zijn leek me niet bepaald nuttig,..Plaag wrote:Pikant eten is niets voor mij. Maar over smaken valt niet te disscusieren gelukkig.
Maar mijn fascinatie voor het kweken van de heetste pepers van de wereld heeft me geleerd om pepers te eten.
iedere keer een beetje meer, je tong went er al heel snel aan.
de pepers van een miljoen scoville red ik nog steeds niet hoor...en dat hoeft ook niet,
die kweek ik alleen voor mijn buren (en voor de capsaine....waar ik andere dingen mee doe)
Re: Madame Jeanette sambal
Klopt. je gebruikt hem dan meestal alleen maar voor bereide gerechten. je kookt er dus niet meer mee. geen flauw idee waarom eigenlijk...ghostwhiper wrote:in een boekje over wecken heb ik staan dat je zelfgemaakte sambal ook kan wecken om hem afgesloten langer houdbaar te maken.
heb geen idee of het werkt maar het zal me niets verbazen als het zo is.
Re: Madame Jeanette sambal
Heb wel eens wat pikant gegeten, kreeg er een euforisch gevoel ervan, terwijl ik niet van mijn eten proefde, haha
Maar zal het eens proberen om te zien of ik er aan wen.
Maar zal het eens proberen om te zien of ik er aan wen.
TOLERANCE IS SUICIDE