dit is een van mijn favoriete recepten en hoop dat dit topic een database van kip en haan recepten gaat worden.
benodigdheden
- hele kip van de lidl of aldi bijvoorbeeld.
- (olijf)olie
- 2 a 3 tenen knoflook
- sinasappel
- pot kipkruiden
- bindtouw
- oven met spit
haal de lever, nieren en hart uit de kip.
kneus de tenen knoflook (2 voor een kleine en 3 voor een grote kip of haan) en stop ze samen met een 2 partjes sinnasappel, 2 theelepels kipkruiden en een scheutje olie in de kip en bind het gat dicht
smeer de hele kip royaal in met olie en kipkruiden en eventueel wat extra knoflookpoeder en bind poten op met touw.
rijg de kip aan het spit en zorg dat deze echt vast zit zodat de kip niet kan draaien.
zet een braadslede en hang de kip in de oven.
1 tot 1.5 uur onder de bovengrill vol vermogen met de deur op een kiertje laten draaien tot die mooi goudbruin is.
haal de kip uit de oven en dek deze onder met voldoende aluminium folie zodat die nog even na kan garen.
optie:
fruit een sjalotje in een koekepan en voeg hierbij het hart, de nieren en lever in stukjes aan toe en zodra die rondom verkleuren het vocht uit de braadslede toevoegen.
kort laten koken, op smaak brengen met zout en peper en als laatste een beetje sinnasappel sap er door en eventueel door een zeef halen
de jus voor de aardappelen is klaar.
de kip is nu goed doorgegaard dus het touw kan er af en de knoflook kan er uit gehaald worden voor het opdienen.
Eet smakelijk
