Groenlof
Cichorium intybus var. foliosum
Op verzoek van Ghost plaats ik hier een stukje over groenlof.
Onderstaande groenten zijn Famillie van elkaar en hebben een soortgelijke behandeling nodig.
Groenlof is een onbekende groente (wie heeft het ooit in de supermarkt zien liggen)
Alleen in de laatste fase voor het oogsten ziet hij er enigszins uit als een groente.
op het eind vormt zich namelijk een krop.
Als je ze niet keurig op een rijtje in de moestuin plant zal het met het meenemen van de plant wel meevallen.
De groenlof kan zichzelf uitzaaien maar omdat hij bij vroeg kiemen de neiging heeft om door te schieten (bloeien)
Zaai je dus het beste laat in het seizoen. juni of zelfs in juli.
Groenlof kan een paar graadjes vorst verdragen. Oogsten kan dus tot heel laat in het seizoen.
Groenlof is vrij bitter. de smaak zit zo ongeveer tussen witlof en andijvie in.
je kunt hem rauw eten maar stoven is algemener.
enkele recepten:
http://www.dewassendemaan.be/groenlof
Roodlof
Cichorium intybus var. foliosum
Deze ook al bittere plant wordt in Italie al eeuwen geteeld.
de groente doet het hier in het noorden uitstekend en kan aardig wat kou verdragen.
Deze groente zaait zichzelf uit, zoveel zelfs dat hij in mijn moestuin even een lastig onkruid werd.
Roodlof bestaat uit twee soorten;
Roodlof van Chioggia met ronde kroppen en te oogsten voor de winter
Roodlof van Verona Dit heeft een meer opgerichte groeiwijze.
Roodlof is best een opvallende plant met zijn mooie rode kleur maar de groente is toch heel erg onbekend.
Zaai en oogst zijn hetzelfde als van de groenlof.
Cichorei
Cichorium intybus
De cichorei is de moeder van Andijvie, rood, Groen en witlof
De wortel van de Cichorei werd en wordt gebruikt om een koffiesurrogaat te maken.
Duitse koffie wordt dit genoemd. het staat erom bekend dat het de best naar koffie smakende surrogaatkoffie is.
De wortels worden gedroogd en dan geroosterd. het is niet zo dat ik het ooit geprobeerd heb maar het proces schijnt heel eenvoudig te zijn.
De bladeren kunnen voordat er zich bloemstengels ontwikkelen gegeten worden.
Zoals de rest van zijn soortgenoten is de Cichorei bitter.
Het bittere kan verminderd worden door enkele weken voor de oogst de plant te bleken.
dat wordt meestal gedaan door er stro en wat aarde overheen te leggen of er een pot overheen te zetten.
De Cichorei is tweejarig. dat wil zeggen dat de plant het tweede jaar bloeit.
hij kan dan met gemak 2 meter hoog worden en is daardoor erg gevoelig voor omvallen door de wind.
De bloemen zijn prachtig blauw en kunnen ook gegeten worden.
De Cichorei wordt wereldwijd gebruikt als middel tegen leverfalen.
er zit veel vitamine C, vitamine B9 en kalium in.
Zaai en oogst zijn weer hetzelfde als hierboven.
