verjaardags wens

Hoe zorg je het best voor jezelf en je naasten zowel nu als wanneer het wat minder of zelfs fout gaat.
Post Reply
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

verjaardags wens

Post by EVA »

nee hoor, het duurt nog een maand of twee en dan ben ik pas jarig.
maar ik heb wel al een idee voor een cadeautje!
een workshop zelf worst maken...
heb ik nog nooit gedaan en kennis nemen ze je nooit meer af ;)
lijkt me super om te kunnen!

https://wateetons.com/wateetons-worksho ... uari-2019/

Candyman
Posts: 282
Joined: Thu Sep 06, 2018 5:02 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: verjaardags wens

Post by Candyman »

Hoe meer je zelf kan hoe beter :)

User avatar
Flos
Posts: 419
Joined: Fri Oct 16, 2015 7:33 pm
Location: In vlaamse velden
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: verjaardags wens

Post by Flos »

Ga je de workshop zelf geven of wil je er een volgen?
Lees , schrijf en prep verder .

User avatar
Peerke
Posts: 3372
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Re: verjaardags wens

Post by Peerke »

Flos wrote:Ga je de workshop zelf geven of wil je er een volgen?

Ik denk dat ze een workshop wil gaan volgen.

Overigens @Flos, Friese worst met of zonder kruidnagel is wel heel erg lekker ...
All is one, and one means two to me.

User avatar
Flos
Posts: 419
Joined: Fri Oct 16, 2015 7:33 pm
Location: In vlaamse velden
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: verjaardags wens

Post by Flos »

Braadworst en droge varkensworst is in feite simpel. Naast een weegschaal een vleesmolen met wat toebehoren heb je eigenlijk niets speciaal nodig.
Wil je iets speciaal gaan maken of salami heb je wat meer spullen nodig. Droog kamer en of vocht kamer plaats om te fermenteren ook speciale kruiden soorten zout soorten snaren ( darmen ) cultuur starten. En nog veel meer dat in een gewone supermarkt niet te koop is.
Lees , schrijf en prep verder .

User avatar
Flos
Posts: 419
Joined: Fri Oct 16, 2015 7:33 pm
Location: In vlaamse velden
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: verjaardags wens

Post by Flos »

@Peerke in theorie lust ik alle worsten en salami's.
Lees , schrijf en prep verder .

User avatar
Peerke
Posts: 3372
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Re: verjaardags wens

Post by Peerke »

@Flos

Ik kwam op een meeting te laat om zelf te slachten. Jammer dat dit voor mij een gemiste kans was.

@EVA Volg die cursus. Draai je eigen worsten. Altijd beter dan die rommel uit de supermarkt. Van ambachtelijke worst krijg ik nooit genoeg !
All is one, and one means two to me.

User avatar
Flos
Posts: 419
Joined: Fri Oct 16, 2015 7:33 pm
Location: In vlaamse velden
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: verjaardags wens

Post by Flos »

Gisteren is het bestelde boek ,, worst bijbel ,, toegekomen zo heb ik weer wat lees voer.
Lees , schrijf en prep verder .

EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: verjaardags wens

Post by EVA »

Flos wrote:Gisteren is het bestelde boek ,, worst bijbel ,, toegekomen zo heb ik weer wat lees voer.
jep, dat boek wil ik dus ook heel graag!

User avatar
Peerke
Posts: 3372
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Re: verjaardags wens

Post by Peerke »

EVA wrote:jep, dat boek wil ik dus ook heel graag!

Kopen dus !
All is one, and one means two to me.

EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: verjaardags wens

Post by EVA »

Peerke wrote:Kopen dus !
of voor mn verjaardag vragen

User avatar
Flos
Posts: 419
Joined: Fri Oct 16, 2015 7:33 pm
Location: In vlaamse velden
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: verjaardags wens

Post by Flos »

Ik sta er van versteld wat er al komt bij kijken om een simpele worst te maken dat enigszins bewaard.
Lees , schrijf en prep verder .

EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: verjaardags wens

Post by EVA »

Flos wrote:Ik sta er van versteld wat er al komt bij kijken om een simpele worst te maken dat enigszins bewaard.
dat is precies waarom ik een workshop wil doen (naast het boek kopen)...

Bazzym
Posts: 55
Joined: Wed Jul 04, 2018 10:21 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: verjaardags wens

Post by Bazzym »

Ik heb nog ergens een slagerijhandboek met alle "ouderwetse" recepten voor soorten worsten en andere vleeswaren, iemand tips waar ik deze het beste kan uploaden?
Als je een en ander eenmaal door hebt en de handigheid hebt in het vullen van worsten, dan valt het best wel mee, om te drogen voldoet een donkere niet tochtende ruimte redelijk in deze tijd van het jaar. In de zomer heb ik toch weinig tijd voor dit soort fratsen, omdat ik dan in de tuin bezig ben.

Ben nu wel aan het kijken voor een echte droogkast, die schijn je goed te kunnen maken van een oude koelkast.
De techniek en het schakelen laat ik aan mijn zoon over, die is daar handig in en heeft ook wel interesse in gedroogde worst van eigen fabricaat, spekken en hammen drogen etc.

Krijg alleen nu steeds meer het idee dat ik eigenlijk varkens zou moeten gaan houden.. waar houdt het op

User avatar
Peerke
Posts: 3372
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Re: verjaardags wens

Post by Peerke »

@Bazzym

Als je de ruimte hebt om varkens te houden ... ga dan voor Oxford and Sandy black.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Oxford_Sandy_and_Black

Hier zat Oh so Good, maar die heeft alles overgedragen aan boerderij Hamel. Dus bij interesse kun je daar contact mee opnemen.

http://www.boerderijhamel.nl/
All is one, and one means two to me.

Bazzym
Posts: 55
Joined: Wed Jul 04, 2018 10:21 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: verjaardags wens

Post by Bazzym »

Heb er wel eens serieus over nagedacht, maar hoewel ik een liefhebber van vlees ben kan ik ook prima een tijd zonder en dieren goed verzorgen kost nu eenmaal best wat tijd.

Heb overigens voor de liefhebbers nog wel ergens een slagerij handboek voor recepten van worsten, paté's en heel veel anders.

User avatar
Flos
Posts: 419
Joined: Fri Oct 16, 2015 7:33 pm
Location: In vlaamse velden
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: verjaardags wens

Post by Flos »

Het boek van Jane Grigson ,, worst paté,, en andere charcuterie uit de Franse keuken is ook iets mooi om te hebben.
Lees , schrijf en prep verder .

Hulstkoning
Posts: 165
Joined: Wed Feb 24, 2016 12:40 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Re: verjaardags wens

Post by Hulstkoning »

Peerke wrote:@Bazzym

Als je de ruimte hebt om varkens te houden ... ga dan voor Oxford and Sandy black.
Ik woon in een huis uit 1920 die nog een varkenshok heeft. Er zullen er 2 tot 4 in kunnen. Ik vraag me af of dat als particulier nog wel mag. Niet dat ik een aantal varkens ga fokken, maar als de pleuris uitbreekt en noodgedwongen weer een groentetuin moet aanleggen, wordt het natuurlijk een ander verhaal. Een ingemetselde pekelbak bevindt zich ook nog in de kelder. Al heb ik me in het pekelen nooit echt verdiept.

EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: verjaardags wens

Post by EVA »

Bazzym wrote:
Heb overigens voor de liefhebbers nog wel ergens een slagerij handboek voor recepten van worsten, paté's en heel veel anders.
ik ben zeer geïnteresseerd Bazzym!

EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: verjaardags wens

Post by EVA »

heel lang nagedacht over het houden van slachtdieren.
na lang beraad met mezelf ben ik tot de conclusie gekomen dat ik tot het hypocriete soort behoor dat gek op vlees is maar niet wil weten wie, wanneer en hoe het geslacht wordt.
bah.

Candyman
Posts: 282
Joined: Thu Sep 06, 2018 5:02 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: verjaardags wens

Post by Candyman »

EVA wrote:heel lang nagedacht over het houden van slachtdieren.
na lang beraad met mezelf ben ik tot de conclusie gekomen dat ik tot het hypocriete soort behoor dat gek op vlees is maar niet wil weten wie, wanneer en hoe het geslacht wordt.
bah.
Zo denk ik er ook over.
Maar wat als er geen eten meer is en er komt een dikke kip voorbij?

Roel
Posts: 242
Joined: Tue Nov 24, 2015 2:34 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: verjaardags wens

Post by Roel »

Hier vind je ook het e.e.a. over worst...
Handboek voor de slager, pdf bestand, maar te groot om hier te plaatsen.

EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: verjaardags wens

Post by EVA »

Candyman wrote:Zo denk ik er ook over.
Maar wat als er geen eten meer is en er komt een dikke kip voorbij?
Als er geen eten is... denk ik er zelfs geen probleem mee te hebben om jou te slachten! :lol:

zonder gekheid, als TSHTF verandert er veel...

Vroeger als kind hielp ik zelfs mee met het slachten van kippen.
en als er een meeuw met een gebroken vleugel langs de kant van de weg ligt te creperen heb ik er weinig moeite mee
om hem uit z'n lijden te verlossen.
en een duifje schieten en opeten is ook geen probleem.
maar m'n eigen lieve kipjes of varkentjes? nope. dat wordt hem niet.

Post Reply